Kineski nosač aviona nadgleda granicu sa Japanom

Prvi kineski nosač aviona "Ljaoning" stacioniran je na sjeveru zemlje i zadužen za kontrolu voda oko Japana i spornih ostrva u Istočnom kineskom moru

1 komentar(a)
27.02.2013. 16:53h

"Ljaoning", prvi kineski nosač aviona, uputio se u svoju stalnu matičnu luku u sjevernom gradu Ćingdau, gdje će biti zadužen za operacije u vodama oko Japana i Korejskog poluostrva, javili su lokalni mediji.

Od kada je zvanično predat u službu 25. septembra, stalno se spekulisalo gdje će nosač aviona, nazvan "Ljaoning", biti stacioniran, najviše zbog pomorskih sporova koje Kina ima sa svojim susjedima, posebno Japanom s kojim je u teritorijalnom natezanju zbog spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Ćingdao je matična luka kineske Sjeverne flote koja je odgovorna za operacije u Žutom moru, Japanskom moru i djelovima Istočnog kineskog mora, kao i zaliva Bohai, oko 150 kilometara od Pekinga.

List Global tajms objavio je da je kineski nosač aviona napustio privremenu bazu u sjeveroistočnoj luci Dalijanu, na prvoj probnoj plovidbi ove godine poslije tromjesečnog preuređivanja.

Dnevnik na engleskom piše da će brod poslije krstarenja uploviti u luku Ćingtao, gdje će mu od sada biti stalna baza. List nije naveo koliko će trajati ova plovidba "Ljaoninga".

Prvi kineski nosač aviona je preuređeni nosač aviona iz vremena Sovjetskog Saveza, koji je kupljen od Ukrajine, i kineska mornarica ga opisuje kao eksperimentalni model.

Vjeruje se da Kina ima planove da iskoristi iskustvo s "Ljaoningom" da bi izgradila četiri ili više vlastitih nosača aviona, od kojih će jedan ili više njih biti stacionirani na južnom ostrvu Hajnanu, iznad Južnog kineskog mora.

Peking tvrdi da od davnina polaže pravo na cijelo Južno kinesko more sa ostrvima, gdje se vjeruje da ima značajnih rezervi nafte i gasa, a čije djelove potražuju još i Vijetnam, Filipini, Bruneji, Tajvan i Malezija.

Iako oko "Ljaoninga" još nije formirana kompletna borbena grupa, program razvoja tog nosača aviona privlači posebnu pažnju u kineskom sveobuhvatnom razvoju mornarice.

Prema planovima modernizacije mornarice, sposobne da izađe na otvorena mora, Kina razvija podmornice s balističkim raketama, moderne razarače, a juče je predstavljena i prva "nevidljiva" fregata nove generacije, naoružana raketama.

Mornarica je u novembru počela probe slijetanja aviona na "Ljaoning", koristeći borbene avione J-15 kineske proizvodnje, koji su projektovani prema ruskim "su-33".

Galerija