Hrvatska će pooštriti graničnu kontrolu

Poslije ulaska u EU, Hrvatska će primjenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica. U najtežem položaju biće građani Bosne i Hercegovine koja sa Hrvatskom ima granicu dugu čak 1.000 km

1 komentar(a)
Hrvatska granica, Foto: RSE
26.01.2013. 17:09h

Nakon priključena Hrvatske Evropskoj uniji procedura ulaska u tu zemlju biće pooštrena prema susjednim zemljama i Turskoj, na šta ukazuje i odluka Vlade Hrvatske da stavi van snage bilateralni sporazum bivše Jugoslavije i da uvede vize turskim građanima, tvrdi agencija Anadolija.

Poslije ulaska u EU, Hrvatska će primjenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica i državljani "trećih zemalja" moraće da imaju ispravne pasoše, osim naravno iz onih zemalja koje su izuzete od primjene pravila šengenskog režima.

U najtežem položaju biće građani Bosne i Hercegovine koja sa Hrvatskom ima granicu dugu čak hiljadu kilometara i u kojoj živi desetine hiljada građana koji imaju dvojno državljanstvo. Podsjeća se da su građani BiH, naime, navikli da u Hrvatsku ulaze samo sa ličnom kartom pri proceduri koja je bila više formalna.

''Nema sumnje da takav način prelaženja granice omogućava bržu i lakšu graničnu kontrolu i promet na graničnim prelazima'', rekli su u hrvatskom Ministarstvu spoljnjih i evropskih poslova, nagovijestivši skore izmjene takvog režima.

Da bi BiH bila izuzeta iz šengenskog režima, neophodan je jednoglasni pristanak svih članica EU, odnosno Savjeta EU, a na predlog države članice, u ovom slučaju Hrvatske.

''U interesu je Republike Hrvatske zadržati što je moguće otvoreniju granicu s BiH, isto kao i s Crnom Gorom i Srbijom. Međutim, ništa manji interes ne postoji i kada je riječ o što bržem ispunjenju uslova za ulazak u jedinstveno šengensko područje. Odluku o tom pitanju Vlada Hrvatske još nije donijela jer prije toga planira da održi nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije i BiH'', navodi Anadolija pozivajući se na objašnjenja nadležnog ministarstva.