Obama izabran "nedemokratski"

Ruska centralna izborna komisija smatra da predsjednički izbori u Americi nisu bili ni fer, ni transparentni, ni objektivni

8 komentar(a)
16.01.2013. 16:34h

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama nisu ispunili demokratske standarde i međunarodne principe i zato se ne mogu smatrati objektivnim, smatra ruska centralna izborna komisija.

Ruska komisija je ovaj izvještaj načinila na osnovu zapažanja ruskih nevladinih organizacija, koje su pratile predsjedničke izbore u Americi.

Izbori od 6. novembra, koji su Obami obezbijedili još četiri godine u Bijeloj kući, nisu ispunili međunarodne izborne standarde. Nisu bili ni fer, ni transparentni, navodi se u dokumentu.

Jedina međunarodna obaveza koja je poštovana bila je periodičnost održavanja izbora, rekao je Igor Borisov, direktor ruskog Instituta za izborno pravo (organizacija koja je učestvovala u pisanju izvještaja).

"Postoji dosta kritika. Američki izbori su poput hamburgera: Izgledaju lijepo, ali meso unutar njega je vještačko", rekao je Borisov, nekadašnji posmatrač izborne komisije.

U izvještaju se skreće pažnja na činjenicu da je više od 50 miliona Amerikanaca bilo uskraćeno za pravo da glasa iz različitih razloga.

"Rasne manjine pate od takvih kršenja prava češće nego bilo koja druga grupa u Americi", tvrde eksperti. Konkretno, samo 62 odsto Afroamerikanaca i samo oko polovina Latinoamerikanaca je bilo uključeno u biračke spiskove u cijeloj zemlji, iako su svi građani SAD.

Komentarišući princip slobode izbora, autori dokumenta izjavili su da šefovi u američkim kompanijama često "pomažu" svojim zaposlenima u odabiru kandidata, pod prijetnjom otkaza.

Kada je riječ o tajnosti glasanja – još jednom od osnovnih međunarodnih principa demokratskih izbora – bila je daleko od idealne, budući da je glasačima omogućeno da glasaju i-mejlom i faksom.

I sistem finansiranja izbornih kampanja je, takođe, pod udarom izvještaja, budući da su dozvoljene anonimne donacije kandidatima, a količina novca koja može da se uplati je neograničena.

"Realnost u Americi je potpuno drugačija od američke propagande. Možda je to jedina zemlja koja se pretvara da je demokratska, a nema ni direktne ni nacionalne izbore", rekao je šef Spoljnopolitičkog odbora ruskog Donjeg doma Aleksej Puškov.

Ruski posmatrači su, međutim, dali pozitivnu ocjenu nekim novinama koje su uvedene u novembarskim izborima. Pohvalili su, na primjer, odluku Vašingtona da dozvoli glasačima da se registruju preko društvene mreže Fejsbuk.

Dokument će biti zvanično predstavljen na veče Obamine inauguracije 21. januara.

Ruska izborna komisija planira da slične izvještaje izradi i za izbore u drugim zemljama.

Galerija