Slovenački premijer satjeran u ćošak: Ultimatum koalicionog partnera

Ukoliko Janša ne prihvati poziv za povlačenje s funkcije premijera, ključni koalicioni partner će uskratiti podršku aktuelnoj vladi

59 pregleda4 komentar(a)
12.01.2013. 20:12h

Predsjednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant pozvao je danas premijera Janeza Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena politička kriza u Sloveniji nastala izvještajem po kojem su dvojica najistaknutijih političara u državi, premijer i lider opozicije Zoran Janković, kršila antikorupcijski zakon.

Virant je danas, nakon sastanka rukovodstva Građanske liste (GL), stranke kojoj je na čelu i koja Janšinoj petostranačkoj konzervativnoj koaliciji obezbjeđuje parlamentarnu većinu, izjavio da, zbog korupcionaške afere ta stranka Janši daje deset dana da se povuče sa mjesta premijera i tako obezbijedi nastavak djelovanja sadašnje vlade s novim premijerom kojeg bi po mišljenju Viranta trebala da predloži (Janšina) Slovenačka demokratska stranka (SDS).

Ukoliko Janša odluči da ne prihvati Virantov poziv, GL će u parlamentu pokrenuti inicijativu za glasanje o povjerenju vladi, gdje bi ta partija uskratila podršku aktuelnoj vladi.

"Od Slovenačke demokratske stranke (SDS) kao najjače stranke u vladi očekujemo da u razumnom roku predloži novog mandatara.

"Od SDS-a kao najjače stranke u vladi očekujemo da u razumnom roku predloži novog mandatara. To bi omogućilo opstanak sadašnje koalicije i vlade, te spriječilo političku nestabilnost", izjavio je Virant

To bi omogućilo opstanak sadašnje koalicije i vlade, te spriječilo političku nestabilnost", izjavio je Virant nakon sastanka svoje stranke.

Mišljenje da bi Janša trebao da odstupi i tako omogući lakši rasplet krize već su načelno iznijele i druge stranke u vladajućoj koaliciji, no premijera je odmah nakon izbijanja korupcionaške afere podržala njegova stranka izjavom da su optužbe politički motivisane, te da neće pristati na glasanje o povjerenju vladi niti na mogućnost formiranja tehničke vlade.

Pritisak na Janšu psihološki je povećan i odlukom Zorana Jankovića koji je danas objavio da se privremeno povlači s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), opozicione stranke s najviše mjesta u parlamentu, iako je proteklih dana ustrajno izjavljivao da se zbog izvještaja antikorupcijske komisije po kojem je bio u sukobu interesa tokom obavljanja visokih javnih dužnosti ne osjeća krivim i da zato neće dati ostavku ni kao predsjednik stranke niti kao ljubljanski gradonačelnik.

Pritisak javnosti daje prve efekte: Sa građanskih protesta u Ljubljani

Slovenački mediji ocjenjuju da bi politička previranja koja mogu dovesti i do raspisivanja prijevremenih izbora kao krajnjeg izlaza za sadašnje stanje mogla potrajati iako se u konsultacije oko rješavanja krize već angažovao i predsjednik države Borut Pahor.

Stvar pristojnosti: Zbog sumnji za korupciju, Jankoviću zamrznut status predsjednika Pozitivne Slovenije

Kongres stranke Pozitivna Slovenija prihvatio je večeras prijedlog predsjednika stranke Zorana Jankovića da mu do izbornog kongresa ove godine zamrzne status.

Činom zamrzavanja statusa on se ne povlači iz politike i iz Pozitivne Slovenije, jer će učestvovati u formiranju nove koalicije.

Zoran Janković će do izbornog kongresa odlučiti da li će se ponovo kandidovati za predsjednika.

Janković na kongresu Pozitivne Slovenije

Takođe je izrazio uvjerenje da će do tada imati priliku da pred nadležnim organima opovrgne navode antikorupcijske komisije.

Janković nije dao ostavku kako su mu neki savjetovali, jer time bi, kako kaže, priznao krivicu iz izvještaja antikorupcijske komisije.

Galerija