Crnogorski odbojkaši igraće Evropsku ligu

Crna Gora igrati u grupi B sa Španijom, Češkom i Mađarskom. Finalni turnir Evropske lige igraće se u turskoj Bursi, 13. i 14. jula

4 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
10.01.2013. 13:13h

Prvi put u istoriji, crnogorski odbojkaši igraće Evropsku ligu, koja počinje sredinom juna, saopšteno je iz Evropske odbojkaške konfederacije.

Od obnavljanja državne samostalnosti, nakon učešća Budućnosti i Budvanske rivijere u Ligi šampiona, to je, svakako, najznačajnija vijest na našu odbojku koja je već neko vrijeme “na aparatima”, bez rezultata na klupskom i reprezentativnom planu.

S toga učešće u ovom takmičenju predstavlja neophodni “kiseonik” za najslabiji crnogorski kolektivni sport i šansu da se odbojka, posebno muška, podigne na veći nivo…

”Prijavili smo se za ovo takmičenje, jer smo procijenili da je to, svakako, dobro za crnogorsku odbojku. Želja nam je da momcima u muškoj reprezentaciji, koji su po nama dobri, damo priliku da kroz te utakmice stiču neophodno iskustvo, koje bi im pomoglo da se u narednom ciklusu kvalifikacija, eventualno, plasiraju na Evropsko prvenstvo, što je jedan od naših ciljeva. Takođe, namjera nam je da kroz Evroligu pridobijemo što više djece, da počnu da se bave odbojkom, odnosno da to bude motiv klubovima da krenu da rade, da animiraju što više djece, da ne budu bitne samo pare. Ovo je pokušaj da probamo da odbojku mrdnemo sa pozicije na kojoj se trenutno nalazi”, rekao je za “Vijesti” Cvetko Pajković, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore.

U Luksemburgu, sjedištu CEV-a, obavljen je i žrijeb grupa, i na osnovu rejtinga reprezentacija na rang listi CEV-a, pa će Crna Gora igrati u grupi B sa Španijom, Češkom i Mađarskom. U grupi A su Slovačka, Belgija, Austrija i Danska, te u grupi C Turska, Portugal, Izrael i Bjelorusija.

Evroliga će se igrati turnirski, pri čemu će svaka država biti domaćin jednog turnira. Prvi turnir u grupi B igra se u Mađarskoj, od 13. do 16. juna, drugi u Španiji (20 – 23. jun), Crna Gora je domaćin trećeg (27 – 30. jun), a posljednji se igra u Češkoj, od 4. do 7. jula.

Finalni turnir Evrolige igraće se u turskoj Bursi, 13. i 14. jula, a na njemu će učestvovati prvoplasirane selekcije iz sve tri grupe, te Turska kao organizator. U slučaju da Turska bude prvoplasirana u svojoj grupi, na finalni turnir će se plasirati i najbolja drugoplasirana selekcija iz sve tri grupe.

Pobjednik Evropske lige dobiće šansu da se bori za ulazak u Svjetsku ligu, u baražu sa posljednjeplasiranom ekipom iz tog takmičenja.

“Sad nam predstoji borba i za dodatna finansijska sredstva, mimo novca koji nas sljeduje iz državnog budžeta. Očekujemo i pomoć države, jer smo se izborili za Evroligu, da nas ima na evropskoj mapi” dodao je Pajković i posebno apostrofirao ulogu predsjednika Odbojkaškog saveza Srbije i potpredsjednika Evropske odbojkaške konfederacije Aleksandra Boričića:

“Njemu dugujemo veliku zahvalnost, kao potpredsjednik CEV-a je itekako pomogao i uticao da dobijemo šansu da igramo Evroligu. Bio je veoma korektan, uvijek je spreman da nam pomogne. Još jednom je pokazao da je prijatelj crnogorske odbojke”, zaključio je predsjednik OSCG.

Predsjednik CEV-a Andre Mejer je istakao da je zbog zgusnutog kalendara bilo neophodno da se ove godine Evroliga igra turnirski.

“Pozivamo sve nacionalne saveze da intenzivno rade na pomociji Evropske lige. Moramo da privučemo više publike, da zadržimo značaj ovog takmičenja koje smo uveli prije nekoliko godina, i učinimo da bude jedno od najznačajnijih takmičenja tokom ljetnjeg perioda. Ove godine smo odlučili da Evropsku ligu otvorimo za sve zainteresovane zemlje, ali ćemo nakon ove sezone podvući crtu, napraviti analizu i odrediti mjere da zadržimo i povećamo značaj ovog takmičenja”, rekao je Mejer.

Joksimović: To treba da nam svima da ogromnu energiju

Selektor Ivan Joksimović je istakao da “vijest koja je stigla iz Luksemburga treba da obraduje sve ljubitelje odbojkaškog sporta u Crnoj Gori”.

“To treba da svima da ogromnu energiju u daljem radu, da se naš rad i kvalitet vrednuje u Evropi. Posljednja reprezentativna godina u rezultatskom smislu nije bila uspješna, ali to što smo bili blizu baraža za Evropsko prvenstvo, čime smo pokazali kvalitet, očigledno su cijenili u Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji. Nadam se da će reprezentacija u Evropskoj ligi još više napredovati i uspjeti da se plasira na neko veliko takmičenje”, rekao je “Vijestima” Joksimović.

Komentarišući rivale, Joksimović je rekao da je Crna Gora u respektabilnoj grupi, gdje je Češka “apsolutni favorit , ali da, svakako, ne treba zanemariti ni Španiju i Mađarsku”.

“Pozitivno je što su svi reprezentativci igraju standardni u svojim klubovima. Vjerujem da će ova vijest sigurno obradovati i njih i da će svi igrači doći više nego spremni i raspoloženi za novo dokazivanje, sa željom da napravimo nešto dobro i veliko za odbojku u Crnoj Gori”, dodao je Joksimović.