Kina i Japan pred ratom: Donosi li 2013. katastrofu globalnih razmjera?

Vajt navodi da će SAD nedvosmisleno biti uvučene u taj rat kako bi pružile podršku Japanu, te da nije izvjesno da će rat biti kratak ili jednostavan

31 komentar(a)
29.12.2012. 19:13h

Profesor na australijskom Nacionalnom univerzitetu Hju Vajt, takođe i bivši zvaničnik ministarstva odbrane, vjeruje da su nedavne povrede japanskog vazdušnog prostora od strane kineskih aviona, kao i izbor novog nacionalistički orijentisanog premijera u Japanu sigurni znakovi da dvije azijske supersile idu u pravcu rata u 2013. godini, piše danas australijski list "The Sydney Morning Herald".

Vajt piše u svojoj kolumni da napetosti koje se sada razvijaju između dviju zemalja spadaju u faktore koji su puno puta u istoriji dovodili do rata, pa čak i kad sukob nije ni u čijem interesu.

U posljednjih nekoliko godina Kina je postala jača i prodornija, te je Amerika odgovorila strateškom dominacijom u Aziji. Sada Kina uzvraća udarac SAD-u uzimanjem Japana za metu

Vajt takođe navodi da će SAD nedvosmisleno biti uvučene u taj rat kako bi pružile podršku Japanu, te da nije izvjesno da će rat biti kratak ili jednostavan.

Spor oko nenaseljenih ostrva u Istočnokineskom moru koje Japan naziva Senkaku a Kina Diaoju "u stvari je simptom napetosti čiji uzrok leži svuda, u rastućem kineskom osporavanju dugotrajne dominacije američkog uticaja u Aziji i odgovoru Amerike", piše Vajt.

U posljednjih nekoliko godina Kina je postala jača i prodornija, te je Amerika odgovorila strateškom dominacijom u Aziji.

Ostrva Senkaku/Diaoju u Istočnokineskom moru

Sada Kina uzvraća udarac SAD-u uzimanjem Japana za metu.

"Nijedna strana ne bi mogla da pobijedi u takvom ratu i on bi bio razarajući, ne samo za njih, nego i za nas ostale", zaključuje Vajt.

Galerija