Damask: Asadova vojska bombardovala palestinski izbjeglički kamp

Visoki komesar UNHCR-a Antonio Gutereš izjavio je da postoje indicije da će do polovine 2013. biti više od milion izbjeglica iz Sirije

1 komentar(a)
16.12.2012. 15:16h

Sirijski vojni avioni bombardovali su palestinski kamp Jarmuk u Damasku, prvi put od početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Oni su naveli i da je u bombardovanju poginulo više desetina ljudi, prenosi Rojters.

Najmanje jedna raketa pogodila je džamiju u kampu u kome su smještene palestinske izbjeglice koje su pobjegle od nasilja u okolnim četvrtima Damaska.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Antonio Gutereš izjavio je da postoje indicije da će do polovine 2013. godine biti više od milion izbjeglica iz Sirije, javila je danas turska novinska agencija Anadolija.

"Pretpostavljamo da će broj izbjeglica do kraja ove godine biti 710.000, dok će do juna 2013. dostići 1.100.000", rekao je Gutereš

"Pretpostavljamo da će broj izbjeglica do kraja ove godine biti 710.000, dok će do juna 2013. dostići 1.100.000", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

Poslije sastanka s libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem, Gutereš je zahvalio Evropskoj komisiji na podršci koju pruža izbjeglicama u Libanu.

Gutereš je izjavio da ce UNHCR tokom iduće sedmice, uz prisustvo nevladinih organizacija iz četiri zemlje u kojima se nalaze izbjeglički kampovi, predstaviti regionalni plan za sirijske izbjeglice.

Potrebno je da se plan napravi prema procjenama o broju izbjeglica do sredine naredne godine i da je cilj plana pružanje pomoći izbjeglicama unutar i izvan Sirije. Prema podacima UNHCR-a, u Libanu se sada nalazi 156.000 sirijskih izbjeglica.

Galerija