Kraj rata protiv Al Kaide?

Odgovornost za progon pripadnika te terorističke mreže trebaće da preuzme policija i ostala tijela kaznenog progona, tvrdi visokopozicionirani zvaničnik u Obaminoj administraciji

0 komentar(a)
01.12.2012. 18:08h

SAD se kreću prema tački kad više neće moći da progone Al Kaidu vojnim sredstvima, kazao je visokopozicionirani zvaničnik u administraciji američkog predsjednika Baraka Obame, a prenosi britanski list "The Guardian".

Džej Džonson kaže da će ta teroristička mreža vremenom postati tako slaba da zakonska ovlašćenja koja je Kongres dao Bijeloj kući više neće moći da opravdaju rat koji traje od 2001. godine.

Kad se to dogodi, kaže Džonson, Amerika "mora biti spremna da kaže da se naši napori više ne mogu smatrati oružanim sukobom protiv l Kaide i njenih saveznika".

Umjesto toga, odgovornost za progon pripadnika te terorističke mreže trebaće da preuzme policija i ostala tijela kaznenog progona, dodao je.

Džonson tvrdi da će Al Kaida vremenom postati tako slaba da zakonska ovlašćenja koja je Kongres dao Bijeloj kući više neće moći da opravdaju rat koji traje od 2001.

Džonson je četiri godine bio glavni savjetnik američkog ministarstva odbrane koji je savjetovao ministra oko svake vojne operacije koja je zahtijevala odobrenje predsjednika ili ministarstva odbrane.

Kongres je ovlastio predsjednika da primijeni "nužnu i odgovarajuću silu" protiv država, organizacija i pojedinaca odgovornih za terorističke napade 11. septembra 2001, a Vrhovni sud je 2006. to potvrdio mišljenjem da se "naši napori protiv Al Kaide mogu smatrati oružanim sukobom".

No, Džonson je jasno dao do znanja da ta načela nisu neograničenog vijeka i da bi američka vlada trebala da nađe odgovor na nove okolnosti.

Iako nije mogao da predvidi kad će se sukob približiti kraju, Džonson je istakao da SAD ne bi trebale da se plaše promijene taktike.

Galerija