Izrael testirao novi sistem raketne odbrane "Davidova praćka"

To je korak ka operativnosti treće faze onoga što ta zemlja zove "višeslojna odbrana od raketa"

0 komentar(a)
26.11.2012. 11:28h

Izrael je uspješno testirao najnoviji raketni odbrambeni sistem nazvan "Davidova praćka" , saopštila je armija.

To je korak ka operativnosti treće faze onoga što ta zemlja zove "višeslojna odbrana od raketa".

Sistem je testiran juče, a cilj mu je da zaustavlja rakete srednjeg dometa do 80 kilometara. Test je uspješno prošao, obaranjem prve rakete tokom vježbe na jugu Izraela.

U Izraelu je razmješten sistem "erou" za dugomentije prijetnje iz Irana, kao i "gvozdena kupola" za rakete malog dometa koje ispaljuju palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze i gerilci Hezbolaha iz južnog Libana, navodi AP.

Raketni štit "gvozdena kupola" oborio je stotine raketa tokom nedavnog osmodnevnog sukoba između Izraela i Hamasa. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je da je uspjeh "gvozdene kupole" od "izuzetne važnosti" za takve sisteme.

"Davidova praćka" razvijena je u saradnji sa SAD i prvenstveno je namijenjena velikom arsenalu raketa Hezbolaha u Libanu, a razmjestiće se 2014. godine.

Upravo se razvija nova generacija "erou 3" za 2016. godinu, s ciljem da gađa mete van atmosfere, odnosno da presreće rakete bliže mjestu ispaljivanja.

Izrael koristi i američke baterije za odbranu od raketa tipa "patriot" za projektile srednjeg dometa, mada one nisu uspjele da obore ni jednu od 39 raketa tipa "skad" ispaljenih iz Iraka na Izrael u prvom Zalivskom ratu 1991. godine.

Od tada se taj sistem unapređuje. Šeik Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, upozorio je u nedjelju da će ta šiitska proiranska organizacija ispaliti hiljade raketa na Izrael u svakom budućem ratu i ciljati gradove u srcu jevrejske države.

On je rekao i da su ekstremisti izvojevali jasnu pobjedu protiv Izraela u pomenutoj ofanzivi na pojas Gaze.

Galerija