Namještaju posao za poreske kase?

Direktor Sekasa ocjenjuje da Vladin projekat kontrole poreskih obveznika ne može biti završen u maju, osim ako unaprijed nije izabran “sigurni proizvođač” uređaja

244 pregleda7 komentar(a)
registar kasa, Foto: Vesko Belojević
23.11.2012. 08:15h

Uvođenje uređaja za daljinsko očitavanje dnevnih izvještaja iz poreskih kasa (terminala) koje treba da omogući brži i bolji uvid u promet poreskih obveznika nije moguće završti do kraja maja iduće godine, a pravilnik kojim se definiše to pitanje mora da prođe stručnu raspravu.

To je ocijenio Đorđije Marković, direktor firme Sekas (nekadašnje državne firme) koja se bavi prodajom i servisiranjem poreskih registar kasa, kao i opreme, opcionih uređaja i potrošnog materijala za registar kase.

Projekat uvođenja poreskih terminala započet je u periodu kada je odlazeći premijer Igor Lukšić bio na čelu Ministarstva finansija i planirano je da projekat bude završen do sredine 2008. Iz Poreske uprave “Vijestima” je nedavno saopšteno da će se taj posao završiti u maju naredne godine.

Marković pita odakle se zna da će cijena uvođenja poreskog terminala koštati obveznika 150 eura, što je saopšteno iz Poreske uprave, ako država nije “u dosluhu sa proizvođačem”.

“U igri je oko tri miliona eura, pa je očigledno da je određeno ko će da dijeli kolač jer dobro znaju kolika je nabavna cijena. Tvrdnja da će cijena prenosa podataka biti niža nego u regionu pokazuje da je to stvar koja je raspavljana sa mobilnim operaterima, a ne i tehnički detalji prenosa podataka”, saopštio je Marković.

U igri je oko tri miliona eura, pa je očigledno da je određeno ko će da dijeli kolač. Odakle se zna da će cijena uvođenja poreskog terminala koštati obveznika 150 eura ako država nije u dosluhu sa proizvođačem, pitao je Marković
Uvođenje svakog poreskog terminala, dodaje on, obavljaće se uz prisustvo poreskog službenika i kako treba montirati oko 20.000 uređaja potrebno je najmanje 5.000 radnih dana za taj posao jer poreski službenik dnevno može fiskalizovati četiri do pet uređaja.

“Nameće se i pitanje koliko država ima poreskih službenika. Takođe, od trenutka kada se objavi pravilnik proizvođačima uređaja je potrebno više od tri mjeseca za proizvodnju, testiranje i stavljanje u promet istih. Ta dva podatka pokazuju da zacrtani rok (kraj maja 2013. godine nije realan), izuzev u slučaju da država ima već sigurnog proizvođača koji učestvuje u izradi pravilnika i forsira da se to sprovede u djelo”, ocijenio je Marković.

Marković je rekao da Ministarstvo finansija i Poreska uprava nikada nijesu objelodanili koji su eksperti pisali tehničke karakteristike kasa 2008. godine i sada poreskih terminala, te da nije bilo ni stručne rasprave.

Ako sistem zaživi, postavlja se pitanje kako će se utvrditi koji su sumnjivi, a koji tačni podaci sa izvještaja
“Kako 2008. tako i sada grupa pravnika i ekonomista daje sebi za pravo da piše tehničke karakteristike kasa i terminala držeći pod jastukom regionalne lovce tranzicije koje nazivaju ekspertima, ignorišući domaću i stručnu javnost. Ako sistem zaživi, postavlja se pitanje kako će se utvrditi koji su sumnjivi, a koji tačni podaci sa izvještaja. Imamo primjera u regionu koliko su ti podaci upotrebljivi, odnosno, neupotrebljivi jer se i tamo gomilaju i ne koriste. Poreski terminali su uvedeni u Republici Srpskoj, Albaniji, Etiopiji, Srbiji gdje je korupcija na visokom nivou”, naveo je Marković.