Obama suspendovao nominaciju generala Alena na čelo NATO snaga u Evropi

Alen je pod istragom zbog slanja "neprikladnih" mejlova jednoj ženi vezanoj za aferu oko bivšeg šefa CIA, što je novi razvoj događaja u toj aferi

1 komentar(a)
13.11.2012. 15:01h

Američki predsjednik Barak Obama suspendovao je danas nominaciju generala Džona Alena, komandanta savezničkih snaga u Avganistanu, za novog komandanta NATO snaga u Evropi, saopštila je danas Bijela kuća.

Ova objava dolazi poslije otkrića Alenove moguće umiješanosti u aferu oko prošlonedjeljne ostavke bivšeg šefa Centralne obavještajne agencije (CIA) Dejvida Petreusa.

Alen je pod istragom zbog slanja "neprikladnih" mejlova jednoj ženi vezanoj za aferu oko bivšeg šefa CIA, što je novi razvoj događaja u toj aferi.

General Alen će "nastaviti da vodi" savezničke snage u Avganistanu, rekao je portparol američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost (NSC) Tomi Vietor.

Po riječima jednog zvaničnika Pentagona FBI je oktrio oko 30.000 stranica "neprikladne" i-mejl korespondencije između Alena i Džil Keli, prijateljice bračnog para Petreus i jedne od ključnih osoba u skandalu koji je doveo do Petreusove ostavke zbog vanbračne veze

"Na zahtjev ministarstva odbrane (Obama) je suspendovao nominaciju generala Alena na mjesto vrhovnog komandanta NATO snaga u očekivanju istrage o njegovom ophođenju koju je otpočelo ministarstvo odbrane", rekao je Vietor.

Po riječima jednog zvaničnika Pentagona Federalni istražni biro (FBI) oktrio je oko 30.000 stranica "neprikladne" i-mejl korespondencije između Alena i Džil Keli, prijateljice bračnog para Petreus i jedne od ključnih osoba u skandalu koji je doveo do Petreusove ostavke zbog vanbračne veze.

Džil Keli je obavijestila FBI da je dobila prijeteće i-mejlove.

Kad je sprovedena istraga pokazalo se da je te prijeteće mejlove slala Pola Brodvel, biograf i ljubavnica Petreusa.

Tako je FBI i naletio na mejlove između Pole Brodvel i direktora CIA, zbog kojih je izbio skandal.

Američki ministar odbrane Leon Paneta rekao je u saopštenju da je njegova služba obaviještena o Alenovoj prepisci u nedjelju i da je zatražena istraga.

Džil Keli

Džil Keli je obavijestila FBI da je dobila prijeteće i-mejlove. Kad je sprovedena istraga pokazalo se da je te mejlove slala Pola Brodvel, biograf i ljubavnica Petreusa

Nominacija Alena na mjesto vrhovnog komandata NATO snaga u Evropi objavljena je 10. oktobra.

On je trebalo da zamijeni admirala Džejmsa Stavridisa na proljeće 2013. na mjestu koje uvijek pripada jednom Amerikancu.

Odluka FBI-ja da preda Alenov slučaj Pentagonu kao i odluka da Alen nastavi na dužnosti komandanta u Avganistanu dok traje istraga, jaka je indikacija da zvaničnici gledaju na to što se desilo kao moguće kršenje vojnih propisa a ne kršenje saveznog krivičnog zakona, navodi agencija AP.

Zvaničnici nisu rekli u čemu se sastojala neprikladnost Alenove prepiske.

Galerija