"Izgibosmo za NATO, a o tome se malo piše"

Čelebić indirektno sugeriše da bi mediji trebalo češće da izvještavaju o NATO

58 pregleda28 komentar(a)
02.11.2012. 12:02h

Vladin tim za primjenu Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama je ocijenio da je interesovanje i upućenost medija za tu temu “siromašnije od onog kakvo bi trebalo biti s obzirom na jasan stav Vlade da su evroatlantske integracije spoljnopolitički prioritet”.

U medijskoj analizi izvještaja koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici tim na čijem čelu je Anđela Čelebić indirektno sugeriše da bi mediji trebalo češće da izvještavaju o NATO.

U analizi se navodi da je u periodu od 1.do 28. oktobra 2012. godine u domaćim medijima sa nacionalnom pokrivenošću objavljeno ukupno 410 vijesti u kojima se pominje NATO.

“Od ovog broja, 247 vijesti je objavljeno u štampanim medijima, 63 na TV stanicama i 100 na novinskim portalima”, navodi Vladin tim uz napomenu da je “ kod svega 29 odsto vijesti, odnosno 120 od ukupno 410 medijskih objava u oktobru, tema NATO integracija dovođena u vezu sa Vladom Crne Gore ili njenim predstavnicima. U junu je ovaj procent bio znatno veći 42 odsto”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Na osnovu ovih podataka Vladin tim zaključuje da se mediji “sve više samoinicijativno počinju baviti temom NATO integracija koju počinju sagledavati i iz drugih uglova javnog života, a ne isključivo kroz aktivnost izvršne vlasti:

“Ovo navodimo kao pozitivan trend koji treba podsticati kroz saradnju sa civilnim društvom, međunarodnim partnerima i medijima.”

U analizi Vladinog izvještaja kao indikativan se navodi i podatak po kojem je u oktobru od ukupnog broja medijskih objava 15 odsto tema evroatlantskih integracija bilo povezano sa evropskim integracijama.

Taj procent je, navode, značajno porastao od juna, kada je svega 10 odsto objava o NATO bilo povezano sa temom evropskih integracija.

“Ovo je takođe trend koji treba podsticati radi obezbjeđivanja veće podrške javnosti za proces evroatlantskih integracija Crne Gore”, zaključuje Vladin tim u medijskoj analizi.

Galerija

Vlada FOTO: Boris Pejović