DF i SNP: Mjesto potpredsjednika parlamenta pripada opoziciji

DF je na parlamentarnim izborima osvojio 20 mandata i imaće najviše poslanika poslije koalicije Evropska Crna Gora

2 komentar(a)
23.10.2012. 13:49h

Demokratski front (DF) je osvojenim mandatima na izborima zaslužio neku od respektabilnih funkcija u crnogorskoj Skupštini, rekao je funkcioner tog saveza, Slaven Radunović. DF je na parlamentarnim izborima osvojio 20 mandata i imaće najviše poslanika poslije koalicije Evropska Crna Gora. Radunović je agenciji MINA rekao da ne vjeruje da će se ponoviti scenario iz prethodnog saziva kada je mjesto potpredsjednika parlamenta, koje je pripadalo opoziciji, ostalo neupražnjeno.

"Ostavimo to za kasnije jer nikakve pregovore o tome nijesmo vodili. Skupština tek treba da se konstituiše pa ćemo vidjeti kako će biti podijeljena mjesta", kazao je Radunović.

Lalošević se slaže Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević kazao je da opoziciji pripada mjesto potpredsjednika parlamenta, navodeći da u prošlom sazivu oko tog pitanja nije bilo neslaganja. "Postojala je volja vladajuće većine i ostatka opozicije da ta funkcija pripadne SNP-u kao najjačoj partiji u parlamentu", rekao je Lalošević agenciji MINA.

On je podsjetio da je tada stav SNP-a bio da ta stranka nije željela to mjesto, dok se, kako je rekao, ne okončaju poslednje podjele u Crnoj Gori, koje se odnose na identetiteska pitanja. "Smatrali smo, i tada i sada, da je srpski jezik jedan od ključnih duhovnih odrednica ovog naroda i da državni simboli moraju da budu odraz crnogorske istorije, i u tom smislu smo istrajavali na skraćenju himne i na trobojki sa apliciranim državnim grbom, kao drugom zastavom", kazao je Lalošević. Prema Ustavu Crne Gore, Skupština ima jednog ili više potpredsjednika koji se biraju na četiri godine. Prva sjednica novog saziva parlamenta trebalo bi da bude održana do 5. novembra.

Galerija

Skupština FOTO: Luka Zeković
radunovic FOTO: Boris Pejović
Vasilije Lalošević FOTO: Boris Pejović