Prikrivano zlostavljanje mladih izviđača u SAD

Tokom više od dvije decenije hiljade mladih izviđača širom SAD bilo je zlostavljano, a lokalne vlasti, od policajaca, tužilaca do sveštenika, su to prikrivale, pokazuju otkrivena povjerljiva dokumenta

0 komentar(a)
19.10.2012. 12:41h

Vrhovni sud u američkoj državi Oregon naredio je da se objavi 14.500 stranica tajnih dokumenata, sakupljenih od 1959. do 1985. godine.

Dokumenti pokazuju da su lokalne vlasti štitile osumnjičene za seksualno zlostavljanje, iako su u to vrijeme svoja djela opravdavale potrebom da zaštite reputaciju i rad izviđača "Boy Scouts of America".

Objavljena dokumenta dio su mnogo veće kolekcije koju je organizacija "Boy Scouts of America" počela da pravi ubrzo nakon osnivanja 1910. godine, a koja se čuva u sjedištu izviđača u Teksasu.

Među zapisima su bilješke upravnika izviđačkih kampova, pisma žrtava i isječci iz novina o slučajevima zlostavljanja, ali i o nedokazanim sumnjama. Ovo je prvi put da su neka od tih dokumenata dospjela u javnost. Njihov cilj je bio da se spriječi da pedofili koji su izbačeni iz nekih kampova ponovo uđu u organizaciju u nekom drugom gradu, što je u većini slučajeva bilo uspješno, kako pokazuju objavljena dokumenta.

U trećini slučajeva, međutim, slučajevi navodnog zlostavljanja nisu bili prijavljeni policiji. U dokumentima se ne govori mnogo o izviđačima koji su navodno bili žrtve svojih vođa, dok postoje brojni primjeri da su zlostavljači slati kod psihijatra ili sveštenika kako bi dobili pomoć.

Neki od njih nisu krivično gonjeni čak i ako su priznali svoja nedjela, da bi se sačuvao ugled izviđača, a u tome su često učestvovale lokalne vlasti.

Portparol američkih Skauta Deron Smit izjavio je da ništa nije važnije od bezbjednosti izviđača, ali je priznao da je njihova reakcija u nekim slučajevima "bila očito nedovoljna, neprimjerena i pogrešna". Organizacija izražava "najdublje i iskreno izvinjenje žrtvama i njihovim porodicama", rekao je Smit.

Galerija