Berluskoni: Bio bih manji vazal Berlinu od Montija

Bivši premijer optužio Njemačku da je hegemonistička i kritikovao svog nasljednika

1 komentar(a)
26.09.2012. 08:20h

Bivši italijanski premijer i mogući budući kandidat na sljedećim izborima Silvio Berluskoni, kritikovao je u jednom intervjuu svog nasljednika Marija Montija zbog povećanja poreza, optuživši ga da ga "uslovljavaju" ljevičari.

Berluskoni je za italijansko izdanje "Hafington posta" takođe kazao da je Monti suviše "poslušan prema Njemačkoj, hegemoniostičkoj državi koja diktira pravila o disciplini i štednji drugim evropskim zemljama".

"U odnosu na premijera Marija Montija, ja bih bio manje vazal u odnosu prema Njemačkoj", kazao je Berluskoni.

Monti je "počeo dobro... ali nažalost, baš u momentu kada su bili potrebni i štednja i rast, ljevičari su uslovili Montijevu vladu", kazao je Berluskoni za "Hafington post".

Berluskoni, koji se nije isticao u javnosti od kada se povukao u novembru 2011. nakon revolta u parlamentu i talasa panike na finansijskim tržištima, kazao je da je Monti "više volio da podiže poreze, nego da ponovo pokrene proizvodnju".

Bivši premijer takođe je kritikovao greške koje su napravljene prilikom uvođenja eura, ali je istakao da bi „bilo teško sada napustiti eurozonu“. Berluskoni je rekao da postoje tri rješenja - prvo bi bilo da se ubijedi Njemačka da ne možemo nastaviti samo uz stroge mjere, drugo da Njemačka izađe iz eurozone, a treće da ostale zemlje napuste eurozonu.

On je kazao da se zalaže za prvu opciju naglasivši da se smanjenje duga ne može postići samo uz mjere štednje.

"To je iluzija: javni dug se smanjuje kroz povećanje bruto domaćeg proizvoda, što znači razvoj i rast", rekao je Berluskoni.

Berluskonijevi saradnici iz partije Narod slobode, koja je loše prošla na lokalnim izborima i koju potresaju unutrašnje borbe, traže da se 75-godišnji Berluskoni vrati na čelo partije na opštim izborima zakazanim za sljedeću godinu.

Berluskoni je kazao da je glavna stranka lijevog centra, Demokratska partija, praktično „stavila veto“ na korjenitu reformu tržišta rada.

"Mi smo željeli više hrabrosti", kazao je Berluskoni.

Međutim, on je dodao da ne vjeruje da bi bila greška smatrati Montija mogućim kandidatom na sljedećim izborima, iako ovaj profesor ekonomije uporno ponavlja da namjerava da se povuče sljedeće godine.

"Ne, to ne bi bila greška, ali da biste bili kandidat, prvo morate da predstavite svoju kandidaturu. Sačekajmo da vidimo", zaključio je.