Lukšić: Podaci MANS-a liče na pronalaženje alibija zbog poraza

"Ministarstva za informaciono društvo i unutrašnjih poslova imaju jasan nalog da sve provjere i obavijeste javnost o tim saznanjima"

46 komentar(a)
21.09.2012. 19:16h

Premijer Igor Lukšić ocijenio je da podaci Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) o broju dvojnika u Centralnom biračkom spisku izgledaju kao pronalaženje alibija zbog izbornog poraza.

Podaci MANS-a su pokazali da se u Centralnom biračkom spisku nalazi najmanje 14,267 hiljada birača koji imaju jednog ili više "dvojnika" sa istim imenima, prezimenima i adresima stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača.

Lukšić je najavio da je na ministarstvima za informaciono društvo i unutrašnje poslove da utvrde da li su navodi tačni i o tome obavijeste javnost.

“Ministarstva imaju jasan nalog da sve provjere i obavijeste javnost o tim saznanjima. U ovom trenutku meni to liči na pronalaženje alibija zbog izbornog poraza”, kazao je Lukšić novinarima nakon sastanka sa Udruženjem mladih sa hendikepom.

On je kazao da je pronalaženje tih nepravilnosti dobar izgovor nekoj političkoj grupaciji koja na izborima neće ostvarila željeni broj glasova. Ta se praksa ponavlja, kako je kazao, na svakim izborima, iako su svi prisutni međunarodni I domaći posmatrači.

“Ukazane eventualne nepravilnosti treba da budu ispravljene i da se do kraja saopšti da u konkretnom slučaju nema razloga za brigu, da birački spisak ni na koji način nije falsifikovan ili je problematičnog sadržaja”, kazao je Lukšić.

On je objasnio da spiskove vode lokalne uprave, dok političke partije imaju pristup biračkim spiskovima, i mogućnost da isprate do kraja svaku njegovu promjenu i konstatuju nepravilnosti.

“Postavlja se pitanje kredibilnosti izvora podataka, koji u suštini nema pravo na pristup tim podacima koji su zaštićenog karaktera”, ocijenio je Lukšić.

Galerija

Igor Lukšić FOTO: Boris Pejović
izbori, glasanje FOTO: Boris Pejović