Bugarska privreda i zaposlenost profitirali od pomoći EU

Evropska pomoć data Bugarskoj od njenog pristupanja EU prije pet godina doprinijela je jačanju njenog privrednog rasta, smanjenju nezaposlenosti i povećanju plata, saopštila je danas bugarska vlada

456 pregleda0 komentar(a)
18.09.2012. 15:27h

"Tokom pet godina koje su prošle od ulaska u Evropsku uniju 2007. godine, više od 15,6 milijardi leva (osam milijardi dolara) stavljeno je Bugarskoj na raspolaganje preko programa pomoći", rekao je Tomislav Dončev, bugarski ministar zadužen za upravljanje evropskim fondovima.

Skoro 90 odsto tih sredstava je u periodu od 2007-2013 izdvojeno za razne projekte, a 27 odsto od tih sredstava je već efektivno, rekao je ministar. Privreda zemlje je jasno profitirala od evropske pomoći, rekao je on.

Tokom 2011. rast bruto domaćeg proizvoda bio je za 1,5 odsto veći nego što bi bio bez pomoći Unije, a stopa nezaposlenosti manja za 1,7 odsto, prema statistici koju je danas predstavila vlada.

Vlada Bugarske procenjuje da je zaposlenost veća za 2,6 odsto, što predstavlja oko 100.000 radnih mjesta. Plate su porasle u prosjeku za 2,3 odsto zahvaljujući pomoći EU.

"Efekat tih sredstava je izuzetno značajan, posebno u vrijeme krize i ne samo za Bugarsku nego i za druge članice EU", rekao je Dončev. On je kao primjer naveo projekte željeznica koji podržavaju investicije širom Evrope.

Ministar se nada da će Bugarska dobiti skoro istu sumu za period oo 2014-2020 pod uslovom da nastavi napore da poboljša svoje ekonomske rezultate i svoj imidž. Bugarska je uša u EU 2007. godine ali je zbog sumnji o korupciji i nedostatka dobrih projekata odložen početak programa evropske finansijske pomoći.

Vlada desnog centra obećala je da će nadokanditi taj zaostatak čim je preuzela dužnost 2009. godine.

Galerija