Joksimović: Imamo razloga za optimizam

"Nadamo se da možemo da napravimo dobar rezultat u ovim kvalifikacijama", kaže selektor crnogorskih odbojkaša

0 komentar(a)
Joksimović i izabranici, Foto: Boris Pejović
06.09.2012. 07:28h

Nakon skoro mjesec priprema u Bijelom Polju i na Kopaoniku, i pet kontrolnih mečeva, dva sa Austrijom, i tri na turniru u makedonskom Štipu (Makedonija, Izrael, Velika Britanija), vrijeme je da se na djelu provjeri kako je sve odrađeno - današnjom utakmicom sa Finskom, odbojkaši Crne Gore u grčkoj Trikali počinju nastup na prvom od dva kvalifikaciona turnira za Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Poljskoj i Danskoj.

Pored Crne Gore i Finske, u kvalifikacionoj grupi D su još Grčka i Rumunija, a samo prvoplasirana nakon dva turnira (drugi je u finskom Vantuu od 14. do 16. septembra) ide direktno na EP, dok će drugoplasirana u baraž sa osvajačem 2. mjesta u grupi B (Estonija, Belgija, Holandija, Izrael).

"Finska je favorit grupe, pokušaćemo da je ugrozimo rasterećenom igrom. Radi se o veoma iskusnoj ekipi, koja dugi niz godina igra u istom sastavu Svjetsku ligu, ali naš optimizam daje nam nadu da možemo nešto pozitivno da napravimo", kaže za „Vijesti” Ivan Joksimović, selektor crnogorskih odbojkaša.

Drugog dana turnira rival je domaćin Grčka.

"Grčka sigurno ima velike ambicije, samim tim što je domaćin. Grci su za ove kvalifikacije vratili sve svoje najbolje i najiskusnije igrače. Mi smo analizirali njihovi igru iz Evropske lige, ali tu su igrali bez dva startna primača, Fragkosa i iskusnog Lapasa, bez tehničara Prusalisa, ali sa prvim poenterom tima Mitrom Đurićem i srednjim blokerima. Radi se o jako iskusnoj ekipi, koja je tempirala formu za kvalifikacije, jer je u pripremnom periodu ubjedljivo gubila od Letonije i Češke kod kuće, tako da sa maksimalnim oprezom gledamo na nju. Konačnu sliku njihove forme i fizionomije ekipe dobićemo prvog dana, kada igraju protiv Rumunije", dodaje Joksimović.

Na papiru, najlakši rival u grupi su Rumuni, rival posljednjeg dana u Trikali.

"I njihov video smo gledali i analizirali na pripremama u Brzeću. Ni oni nisu bili kompletni tokom Evropske lige, jer su igrali bez prvog korektora Gontarijua, koji je igrao sa Markom Bojićem u Rešoviji. To je ekipa sa dobrim fizičkim predispozicijama, ali malo slabijom tehničkom obučenošću. Mislim da dolaze oslabljeni, zbog promjene selektora i odlaska Stelijana Mokoleskua, dugogodišnjeg trenera Fridrihshafena, koji je bio lider ove reprezentacije i pod njegovim vođstvom su imali zapaženih izdanja u Evropskoj ligi.

Joksimović kaže da je reprezentacija iskoristila dobro period priprema koji je imala na raspolaganju.

"Nadamo se da možemo da napravimo dobar rezultat u ovim kvalifikacijama. Razloga za optimizam imamo dosta. Zbog želje da se domognemo nekog velikog takmičenja, kao i atmosfere i htjenja svih momaka da pokažu svoj kvalitet koji su demonstrirali kroz prošlogodišnju klupsku sezonu", istakao je Joksimović.

Joksimović smatra da da ekipa u dobrom status dočekuje start kvalifikacija bez obzira što u posljednjoj nedjelji priprema u Brzeću nijesu imali kontrolne utakmice.

“Ali smo na treninzima posvećivali veliku pažnju nekim detaljima u igri za koje smo smatrali da mogu biti presudne u izjednačenim utakmicama, koje očekujemo na samom turniru, kao što su servis i kontranapad. Takođe, turnir u Makedoniji nam je pokazao težinu turnirskog sistema igranja, jer nas očekuju dva turnira, gdje smo vidjeli kako je igrati pod velikim pritiskom sudija, kao na utakmici sa Makedoncima, kao i to koje detalje igre treba ispraviti do početka turnira da bi se pobijedio protivnik u egal igri”.

“Na ovim turnirima svakako očekujemo egal igre sa Rumunijom i Grčkom, jer su u pitanju nijanse između nas i pomenutih protivnika. Sve su ovo bile korisne informacije koje smo iskoristili u radu u Brzeću i koje su nam pomogle da dođemo do forme sa kojom optimistički gledamo pred početak turnira”, zaključio je Joksimović.

Raspored

Četvrtak

Crna Gora - Finska (16.30)

Rumunija - Grčka (19.30)

Petak

Finska - Rumunija (16.30)

Grčka - Crna Gora (19.30)

Subota

Rumunija - Crna Gora (16.30)

Grčka - Finska (19.30)