Buš i Romni saglasni: Моramo napasti Siriju

Mit Romni je izjavio da bi trebalo napasti Siriji u slučaju da postoji mogućnost da masovno uništenje bilo kakve vrste padne u ruke terorista

8 komentar(a)
Mit Romni, Foto: Wn.com
27.08.2012. 12:47h

Američki predsjednički kandidat Mit Romni podsjetio je na dane Džordža Buša izjavom kako SAD mora biti spreman za napad na Siriju, ne bi li spriječio upotrebu oružja za masovno uništenje.

Riječ je o otprilike istoj tezi koju je nedavno iznio Obama, a koji je kazao kako će za njega premještanje ili upotreba hemijskog oružja u Siriji predstavljati povod za akciju.

"Mislim da moramo biti spremni poduzeti sve potrebne akcije kako bi osigurali da oružje za masovno uništenje bilo kakve vrste slučajno ne padne u ruke terorista, bilo da to znači slanje vojske, bilo da to znači neke druge akcije od strane naših prijatelja i saveznika", kazao je Romni u intervjuu za CBS News.

Međutim, kako Romni onda objašnjava činjenicu da u redovima sirijskih pobunjenika djeluju mnoge snage koje SAD klasificira kao terorističke, uključujući i al-Qaidu, a SAD ih svejedno pomaže i financijski i logistički?

"Ukoliko se boji da bi takve grupe mogli dohvatiti hemijsko oružje, zašto ih SAD onda podupire u borbi protiv Assadovog režima? Ili je možda u pitanju pripremanje terena za slanje vojske u Siriju - one malo opremljenije od pobunjenika, koja ima iskustva s "intervencijama?...Iran mora znati da je vojna opcija jedna od onih koje smo spremni iskoristiti ukoliko ne odustanu od nuklearnog programa", objasnio je svoju poziciju "šerif" Romni.