SNP uzvraća udarac

SDP povukao svoj Zakon o EPCG, a najjača opoziciona partija predložila svoje rješenje za energetski sektor

3 komentar(a)
SNP, SDP, Aleksandar Damjanović, Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
26.07.2012. 16:15h

SDP je povukao iz skupštinske procedure predlog zakona o zaštiti državnih interesa u EPCG, ali je SNP predao svoj o zaštiti državnih interesa u cjelokupnom elektroenergetskom sektoru.

SNP-ov predlog naći će se danas pred poslanicima u posljednjem danu pred raspuštanje Skupštine, a u proceduru je predat juče pred kraj radnog vremena.

Manja članica vladajuće koalicije objasnila je da su se odlučili da povuku akt, kojim je definisano da država sadrži 55 odsto vlasništva u EPCG i njenu cjelovitost, zbog amandmana SNP-a koji urušavaju državne interese u važnoj energetskoj kompaniji.

SDP povukao predlog zakona zbog amandmana SNP-a >>>

SNP je te amandmane pretočio u predlog zakona kojim je jasno precizirao poznate stavove o jednom od najvažnijih državnih pitanja. Ono što traži SNP predlogom zakona u koji “Vijesti” imaju uvid demantuje optužbe SDP-a na njihov račun.

Novina u predlogu zakona je da se ne predviđa (što je bilo u amandmanima) pad akcijskog kapitala države sa sadašnjih 55 odsto na 53,5, odnosno na najmanje 51 odsto, a što je zamjerio SDP.

SNP-ovi amandmani su bili slični onome što je pokazala Studija izvodljivosti i isplativosti spajanja EPCG i Rudnika uglja koju je naručio italijanski partner A2A sa ciljem da se izdvoji Termoelektrana (TE) i objedini sa Rudnikom u kome je najveći pojedinačni vlasnik.

Nakon povlačenja svog akta Damir Šehović (SDP) objasnio je “Vijestima” da su povukli zakona iz procedure zbog amandmana SNP-a “koji cijepaju EPCG i ugrožavaju sadašnji nivo vlasništva od 55 odsto"
Predlogom zakona SNP traži da se njime utvrdi državni interes za očuvanje elektro-energetske nezavisnosti i javni intetres u snabdijevanju građana i privrede električnom energijom. U istom prvom članu preciziraju da država zadržava većinsko vlasništvo u dvjema najvažnijim energetskim kompanijama EPCG i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu(CGPS).

Drugim članom je definisano da se ne mogu vršiti statusne i druge promjene u EPCG i CGPS kojim bi se umanjio kapital u tim firmama i dostignuti proizvodni kapaciteti. Zahtjev da nema statusnih promjena u EPCG znači da se ne može izdvojiti TE iz EPCG, a na tome je insistirala i Nova kroz svoj amandman na predlog zakona SDP-a.

SNP trećim članom predlaže da država u roku od pola godine od kada zakon stupi na snagu preduzme neophodne mjere koje bi obezbijedile da se spoji pljevaljski Rudnik uglja jedinstvenoj EPCG. Istim članom traže da Opština Pljevlja ima namjanje 10 odsto akcijskog kapitala u EPCG nakon pripajanja Rudnika. Amandmanima na predlog zakona SDP-a SNP je bio formilisao da se EPCG i Rudnik “restrukturiraju”, dok je predlogom zakona istakao stav o “pripajanju Rudnika jedinstvenoj EPCG”.

Nakon povlačenja svog akta Damir Šehović (SDP) objasnio je “Vijestima” da su povukli zakona iz procedure zbog amandmana SNP-a “koji cijepaju EPCG i ugrožavaju sadašnji nivo vlasništva od 55 odsto”.

U opoziciji smatraju da SDP pokušava da pričom o EPCG pokušava da politički poentira u predizbornoj priči, kao i da je glavni razlog za povlačenje akta to što nemaju jedinstven stav o energetskom pitanju na nivou koalicije što se SDP-u može vratiti kao bumerang
“To je upravo ono što smo željeli zaštititi. Na naš zakon o zaštiti državnih interesa u EPCG podnijeti su amandmani za urušavanje državnih interesa u EPCG. Da licemerje bude veće njihovim prihvatanjem uslovljena je podrška zakonu. Da ne bismo dozvolili da zakon amandmanima bude okrenut u svoju suprotnost, odnosno da urušavanje državnog vlasništva i cjelovitosti EPCG postane zakonska obaveza, bili smo prinuđeni da ga povučemo”, pojasnio Šehović.

U opoziciji smatraju da SDP pokušava da pričom o EPCG pokušava da politički poentira u predizbornoj priči, kao i da je glavni razlog za povlačenje akta to što nemaju jedinstven stav o energetskom pitanju na nivou koalicije što se SDP-u može vratiti kao bumerang.

Aleksandar Damjanović (SNP)ocijenio je da je potez SDP-a dan uoči odlučivanja u Skupštini i rasprave o amandmanima na Odboru za ekonomiju dokaz da je predlog zakona bio jeftina politička demagogija i pokušaj sakupljanja političkih poena uoči izbora.

“Povlačenje je vjerovatno plod koalicionog sporazuma DPS -SDP. Pokušaj da se za povlačenje okrivi SNP, koji je amandmanima još više pojačao kontrolu nad cjelokupnim elektroenergetskim sektorom a ne jednim negovim dijelom kakav je bio predlog SDP-a, je loš alibi manjeg koalicionog partnera koji mora da ispuni svoj dio sporazuma time što će povući zakon”, istakao je Damjanović.

On smatra da je neprihvatanje amandmana dokaz da DPS i SDP ne žele suštinsku državnu kontrolu energetskog sektora.”SDP je 'zaboravio' CGES vjerovatno zbog toga što su njihovi članovi u Vladi ušli u sporazum o dokapitalizaciji i uvođenju strateškog partnera u tu kompaniju”, rekao je Damjanović.

U Novoj smatraju da je potez SDP-a dokaz da vladajuća koalicija nema jedinstven stav o važnim pitanjima kao što je energetika.

“Očigledno je da postoje koncepcijske razlike i SDP je povukao akt jer im je nakon rasprave na plenumu postalo jasno da nemaju podršku većine, a i amandmani SNP su jedan od razloga za povlačenje zakona”, ocijenio je poslanik Nove Strahinja Bulajić.

Medojević: Priča SDP-a sakupljanje političkih poena

PzP vjeruje da je SDP povukao zakon zbog lošeg tajminga, a to je skraćenje mandata Skupštini.

“Dogovorili su koaliciju sa DPS-om, pa politički nije korektno da nazivaju politiku DPS-a o EPCG opasnom po nacionalne interese. To im se može vratiti kao bumerang. Dobro je što su povukli zakon zbog amandmana SNP-a, jer je postojala realna opasnost da uz podršku DPS-a budu izglasani čime bi se usvojio tekst zakona suprotan namjeri SDP-a”, ocijenio je lider PzP-a Nebojša Medojević, dodajući da je SDP pokušao da stekne jeftine političke poene.

DPS-u nesistematičan predlog partnera U DPS-u ne misle da je SDP povukao akt zbog amandmana SNP-a, nego je “donio racionalno rješenje kojim vrednuje ono što je dogovoreno kada je u pitanju EPCG”.

“Predlog SDP-a na nesistematičan način rješava problem vlasništva u EPCG i može poslati lošu poruku budućim investitorima. Nije racionalno da se sklapaju ugovori po jednim uslovima, pa da se nakog godinu i više uslovi mijenjaju.

U skladu sa zakonom o energetici predstavnici državnog kapitala u EPCG mogu donijeti adekvatne odluke, a da zadrže većinsko vlasništvo“, istakao je Zoran Vukčević (DPS).