Nastavljena prepiska sa Femanom: Žugić nudi sastanak s upravom Prve banke

Feman DOO optužuje Prvu banku da im je svojevremeno nezakonito sa klijentskog računa Holder broker dilera skinula skoro 17.000 eura

2 komentar(a)
22.07.2012. 17:52h

Guverner Centralne banke Radoje Žugić izrazio je spremnost da već početkom naredne sedmice organizuje sastanak u CBCG Vasilija Miličkovića, zastupnika jagodinske firme Feman DOO, sa svim stranama u sporu nastalom jer srbijanska firma godinama ne može da naplatiti puni iznos od 43 hiljade eura prihodovanih od prodaje akcija Elektroprivrede još krajem septembra 2009. godine.

Feman DOO, u vlasništvu poznatog biznismena iz Jagodine Dragana Nikolića, optužuje Prvu banku, u vlasništvu Mila i Aca Đukanovića, da im je svojevremeno nezakonito sa klijentskog računa Holder broker dilera skinula skoro 17.000 eura. Iz Prve banke, međutim, tvrde da su isplatu prema Femanu DOO u potpunosti realizovali te da je, kako tvrde, “specijalna revizija CBCG, ovaj slučaj u potpunosti prekontrolisala i bila upoznata sa detaljima”.

Žugić: Nijesam tada bio direktor Prve >>>

Otvorenim pismom Žugiću, čije izvode su “Vijesti” juče objavile Miličković je podsjetio guvernera da je u vrijeme berzanske transakcije “kada je opljačkan Feman” bio u upravi Prve banke. Njega kao guvernera, Miličković je javno pitao da mu objasni od koga da traži pomoć kako bi jagodinska firma naplatila svoje potraživanje budući da je proteklih nekoliko mjeseci uzalud to tražio od Milana Perovića, direktora Prve banke, ali od Predraga Drecuna i Toma Čurčije, bivših direktora ove banke.

Prema novoj pismenoj korespodenciji Žugića i zastupnika Femana, u koju su “Vijesti” imale uvid, guverner CBCG je naveo da je dobio Miličkovićevo otvoreno pismo “i pažljivo ga pročitao”.

“Sa punom moralnom i materijalnom odgovornošću želim da Vam saopštim da u dijelu mojih nadležnosti kao i odgovornosti institucije na čijem sam čelu u punom kapacitetu izvršavam obaveze. Povodom Vašeg dopisa spreman sam da organizujem sastanak u CBCG sa Vama i ostalim uključenim stranama u cilju razjašnjenja ovog pitanja. Predlažem da se sastanemo početkom sljedeće nedjelje, kaže se na kraju u odgovoru Radoja Žugića.

Zastupnik Femana i predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG prihvatio je poziv guvernera i potvrdio spremnost za sastanak u CBCG.

“Gospodine guverneru, priznajem da sam zatečen Vašim odgovorom i više nego prijatno iznenađen sadržajem i inicijativom koju ste pokrenuli. Prijatno sam iznenađen, gospodine Žugiću, Vašim konkretnim pristupom rješenju nastalog problema, a posebno sam iznenađen, ili takav utisak želite da ostavite, u ekspeditivnost i profesionalnost institucije na čijem se čelu nalazite, jer samo to nije karakteristika rada državnih institucija u Crnoj Gori, posebno ne u zadnjih dvadesetak godina. Ipak, gospodine Žugiću možda je preuranjeno na bazi samo jednog pisma i inicijative dijeliti ocjene i komplimente već je bolje to da uradimo na kraju obavljenog zadatka. Svakako da prihvatam Vaš predlog, kao i način pristupa rješenju, sa molbom da me blagovremeno obavijestite o terminu i učesnicima sastanka”, otpisao je Miličković Žugiću.

Galerija

Radoje Žugić FOTO: Boris Pejović