Srbija odustala od Crne Gore zbog neuslovne “Morače”!

"Mislili smo da sa Crnom Gorom napravimo jednu grupu, ali smo odustali od toga jer hala u Podgorici ne ispunjava stroge kriterijume Evropske rukometne federacije ”, kazao je Đurković

73 pregleda13 komentar(a)
20.06.2012. 00:39h

Iako je bilo najava da bi se Srbija i Crna Gora mogle zajedno kandidovati za organizaciju šampionata, umjesto Holandije koja je odustala, Evropsko prvenstvo za rukometašice, od 4. do 16. decembra ove godine, odlukom Evropske rukometne federacije će, ipak, organizovati samo Srbija.

Govoreći o dobijanju još jednog velikog takmičenja, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije (RSS) Božidar Đurković je na konferenciji za novinare, između ostalog, objasnio zašto je RSS samostalno podnio kandidaturu.

“Bili smo u grupi od 11 država i najveći konkurenti su nam bile skandinavske države - Danska, Švedska i Norveška. Mislili smo da sa Crnom Gorom napravimo jednu grupu, ali smo odustali od toga jer hala u Podgorici ne ispunjava stroge kriterijume Evropske rukometne federacije ”, kazao je Đurković, inače i međunarodni delegat, i čest gost na utakmicama u Podgorici, naročito rukometašica Budućnosti.

U “Morači” se godinama igra Liga šampiona, ali to, očigledno, nije dovoljno za organizaciju Evropskog prvenstva.

Predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Bošković dao je nešto drugačije objašnjenje.

“Dobili smo dopis Evropske rukometne federacije, u kojem su nas obavijestili da zbog kratkoće vremena za organizaciju šampionata nije moguće izvršiti inspekciju, tako da je domaćin mogla biti samo zemlja koja je u najskorijem vremenu bila domaćin velikog takmičenja. A pošto je Srbija odlično organizovala Prvenstvo Evrope za rukometaše, EHF joj je dodijelila i organizaciju EP i za rukometašice”, kazao je Bošković za “Dan”.

Osim EP za muškarce, u januaru ove godine, i predstojećeg EP za dame, Srbija će u decembru iduće godine organizovati i Svjetsko prvenstvo za rukometašice.

"Zaista ne znam da li je neki savez imao tu priliku, koju smo mi dobili, da u tri godine možemo da organizujemo tri velika takmičenja", rekao je predsjednik RSS Velimir Marjanović.

EP za dame biće odigrano u istim gradovima kao i kod muškog EP - u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

"EHF se odlučio za Srbiju zbog, kako su naveli, “nezaboravnih trenutaka na Evropskom prvenstvu za rukometaše”. Imali smo dobru organizaciju, veliku posjećenost...Biće i sada posla da se sve dovede na onaj nivo. Ono što je bilo dobro - ponovićemo, ono što je bilo loše - ispravićemo", dodao je Đurković.

Žrijeb grupa za EP biće obavljen u petak u Monte Karlu, tokom redovnog Kongresa EHF-a.

Crna Gora će biti žrijebana iz drugog šešira, zajedno sa Francuskom, Njemačkom i Ukrajinom.

U prvom šeširu su Norveška, Švedska, Rumunija i Hrvatska, u trećem Srbija, Danska, Rusija i Mađarska, a u četvrtom Španija, Češka, Makedonija i Island.

Galerija