Nigerija: U više napada 45 mrtvih

U bombaškim napadima na tri hrišćanske crkve na sjeveru Nigerije poginulo je najmanje 45 ljudi, a na desetine njih je ranjeno

1 komentar(a)
Nigerija, Boko haram, Foto: Beta
18.06.2012. 13:57h

"Bilans žrtava se tokom noći popeo na 45 mrtvih", izjavio je neimenovani zvaničnik Crvenog krsta izražavajući bojazan da bi broj žrtava mogao biti veći.

Vlasti pokrajine Kaduna uvele su, poslije napada, 24-časovni policijski čas koji je odmah stupio na snagu, kako bi se očuvao red u zemlji, rekao je portparol lokalne vlade Reuben Buhari za AFP.

Prve dvije eksplozije, koje je izazvao bombaš samoubica, dogodile su se u razmaku od nekoliko minuta, a meta su im bile dvije crkve u gradu Zarija, izjavio je šef policije provincije Kaduna, Mohamed Abubakir Džindžiri. Treća eksplozija bila je kod crkve u gradu Kaduna, pola sata kasnije, dodao je on.

Uslijedila je i odmazda

Kada su vijesti o napadima dospjele u javnost, hrišćani, većinom mlađi ljudi, izašli su na glavni autoput koji vodi do Abudže i napadali sve one za koje su mislili da su muslimani.

U sukobima je povrijeđeno najmanje 100 ljudi. Crkve su česta meta bombaških napada u Nigeriji koja ima 160 miliona stanovnika i skoro isti broj hrišćana i muslimana.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, mada islamistička sekta Boko Haram često za metu svojih napada bira crkve u Nigeriji.