Kupci "Avaza" ne žele "Pobjedu"

Mijović: Avaz mora biti prodati hitno jer njegov vlasnik Fahrudin Radončić ulazi u izvršnu vlast, a zadržavanje vlasništva u tom mediju je konflikt interesa

8 komentar(a)
15.06.2012. 07:01h

Kompanije koje su zainteresovane za kupovinu sarajevskog Avaza ne žele da preuzmu i crnogorsku Pobjedu i "vezane su nam ruke da završimo pregovore o privatizaciji tog lista”, saopštio je direktor novinskih izdanja Avaza Vlastimir Mijović.

On je “Vijestima” rekao da će za nekoliko dana donijeti konačnu odluku u vezi sa Pobjedom, ali da su male šanse da se taj proces završi tako što će ozvaničiti kupoprodaju.

"Na osnovu privih razgovora sa šest-sedam zainteresovanih za kupovinu Avaza, nijedan ne želi da preuzima novi projekat - Pobjedu. Nemamo rješenje, ne vidim način da se to dovede do kraja”, kazao je Mijović.

On je napomenuo da Avaz mora biti prodati hitno jer njegov vlasnik Fahrudin Radončić ulazi u izvršnu vlast, a zadržavanje vlasništva u tom mediju je konflikt interesa.

"To mora biti završeno dok ne stupi na dužnost”, istakao je Mijović.

Na vagi: Dnevni avaz hoće-neće da preuzme Pobjedu >>>

Radončić prodaje Avaz, Pobjeda na cjedilu >>>

Mijović nije žalio da odgovori sa kojom kompanijom je najbliži dogovor o kupoprodaji Avaza, a kaže da je među zainteresovanima i austrijska Štirija.

Ukoliko bi propao treći tender za Pobjedu,o čijoj kupoprodaji se pregovara od januara sa Avazom biznismena i političara Radončića, sarajevska kompanija bi izgubila 100.000 eura zbog odustajanja.

Mijović je rekao da se tokom pregovora ozbiljno razmatralo da se državni list Pobjeda štampa u Sarajevu, odnosno u Radončićevoj štampariji, ali “ne i u sadašnjoj varijanti”.

Spekulisalo se da država štampariju Pobjede predaje Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, a Vlada će zauzvrat preuzeti dugoročne kredite Pobjede od 6,5 miliona eura. U tom slučaju bi i stotinjak ljudi ostalo bez posla.

Zbog tog duga, koji Avaz neće, odugovlačeni su pregovori. Vlada je žirant Pobjedi, a poreskim obveznicima je dosta dugova koje preuzimaju zbog njenih odluka.

Građani bi bili prevareni da se prebije dug tako što bi se brojalo da je njime plaćena štamparija, koja daleko manje vrijedi, što u Vladi znaju, a oni bi vraćali kredite Pobjede.