Krivokapić: Država može protiv ruskog lobija

Krivokapić podvlači da je prvi uslov za oporavak Kombinata aluminijuma odlazak CEAC-a i predstavlja buduće opcije

72 pregleda9 komentar(a)
Ranko Krivokapic, Foto: Vesko Belojević
08.06.2012. 11:14h

Održavanje aluminijumske industrije i Kombinata aluminijum ima svoju cijenu, a parlament će odlučiti da li država želi da plaća tu cijenu ili ne. Prvi korak je raskid ugovora sa CEAC-om. U prvom periodu nakon toga potrebno je angažovanje novog menadžmenta i izrada studije održivosti aluminijumske proizvodnje, izjavio je juče „Vijestima“ predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, nakon što je ispratio predstavnika njemačke BAGR grupacije.

Krivokapić je naglasio da bi njemački partner u početku trebalo da bude menadžer KAP-a.

"A nakon toga mogao bi postati i investitor ukoliko mi odlučimo da idemo dalje i na tenderu mu to damo“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić očekuje da se više neće desiti da se ne poštuju potpisani ugovori niti ugovorne klauzule
On očekuje da će dobiti dobru studiju održivosti aluminijumske proizvodnje nakon koje će biti donijeti konačna odluka u vezi sa mogućim novim subvencijama za KAP-ov reprolanac.

"Očekujem dobru studiju, a što se mene tiče i nakon toga možemo tražiti reviziju. Tada ćemo odlučiti da li je državni interes da KAP-u dodajemo nešto subvencija za struju, a sa ciljem da se organizuje proizvodnja boksita, glinice, osnovnog alumijiuma i prerade. Plus što će biti aktivirana naša Luka Bar i neće biti slučaj kao sada da se aluminijum vozi u Luku Ploče“, dodao je Krivokapić.

Krivokapić očekuje da se više neće desiti da se ne poštuju potpisani ugovori niti ugovorne klauzule.

"Ako neko želi da razvija aluminijumsku industriju u Crnoj Gori, sve obaveze moraće se u mjesec poštovati. Ekologija je, uz pravni okvir, ono na čemu oni prvo institiraju. Sve ostalo dolazi poslije toga“, rekao je Krivokapić koji očekuje široku podršku u parlamentu.

On je, komentarišući potencijalnog investitora, istakao da se radi o renomiranoj kompaniji koja je bila zainteresovana za privatizaciju KAP-a na tenderu 2005. godine.

"Koja je u međuvremenu narasla, iako je svojevremeno bilo spora da li za kupovinu KAP-a oni imaju dovoljnu godišnju proizvodnju ili ne. Sada smo tu gdje smo, i treba spasavati što se spasiti može. Oni su ponovo tu, vrlo su jasni u ponudi i vide uspješan koncept aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori jedino ako sve aktiviramo. Za Crnu Goru nema smisla da radi ono što sada radi, a to je da izvozi struju u obliku ingota i zagađuje okolinu. To nema smisla za Crnu Goru niti mislim da bi za takvu odluku u budućnosti mogao iko da glasa“, zaključio je Krivokapić.

Ne može se KAP dići preko noći

"Nemojte misliti da pacijenta (KAP) koji je prošao sve loše ljekare i koji je, takoreći, sad, na ivici života, možemo dići na noge jednim potezom“, kazao je Krivokapić i napomenuo da će građani sada biti uključeni u cjelokupni proces.

Na pitanje, da li očekuje otpore budući da u Crnoj Gori i danas postoji uticajan ruski lobi, ako ništa drugo zbog činjenice da ruska VTB banka drži u šaci Vladu zbog potraživanja od 65 miliona eura, pokrivenog državnim garancijama za KAP, Krivokapić je odgovorio:

„Razumijem otpore, koji su rezultat naših prethodnih grešaka. Njihova jaka pozicija je rezultat naših prethodnih grešaka, ali sam siguran da se ova država može da se izbori za svoju samostalnost“.