Manjine u Albaniji i Crnoj Gori su most koji povezuje dvije države

Ugovori o saradnji dvije policije omogućavaju efikasniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala

0 komentar(a)
Filip Vujanović Albanija, Foto: Danijela Lasica
03.05.2012. 16:25h

Model zajedničkog upravljanja graničnim prelazima između Crne Gore i Albanije može poslužiti kao primjer u region, kao i odnos prema manjinama I u jednoj I drugoj državi, ocijenili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Albanije Bamir Topi.

Vujanović, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Tirani, kazao je da su se Crna Gora i Albanija snažnije povezale, čime se obezbijedila bolja i brža komunikacija građana, što je i prirodno između dvije susjedne države.

Predsjednici Vujanović i Topi, konstatovali su da su manjine važan faktor, koji je uticao na unapređenje prijateljstva dvije države, albanska manjina u Crnoj Gori i crnogorska u Albaniji, uz ocjenu da su odlični odnosi dvije države bez otvorenih pitanja.

Dvojica predsjednika ukazala su na značaj regionalne stabilnosti i saradnje država Jugoistočne Evrope. Vujanović je istakao kontinuitet dobrih i sadržajnih odnosa Crne Gore i Albanije.

"Naši brojni sastanci uvijek su imali misiju poruke vladama i građanima dvije države za afirmaciju bliskosti dvije zemnlje, poboljšanje međusobne komunikacije, bolju ekonomsku saradnju i zajedničke korake u integracionim procesima" rekao je crnogorski predsjednik. Vujanović je podsjetio na brojne međudržavne ugovore, izdvojivši one koji se odnose na saradnju policija dvije države, odnosno ministarstava odbrana i oružanih snaga.

Premijer Beriša istakao je da odnosi dvije države predstavljaju primjer u regionu i da Crna Gora zaslužuje visoko poštovanje za njene integracione uspjehe. On je kazao da u svim oblastima treba iskoristiti šanse za dalji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje

On je rekao da ugovori o saradnji dvije policije omogućavaju efikasniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, ali i afirmišu punu ličnu imovinsku sigurnost građana. Vujanović je naveo da je saradnja u oblasti odbrane odlična, ukazujući da je to dodatna preporuka Crnoj Gori za članstvo u NATO.

"Albanija podržava to naše opredeljenje, kao što mi podržavamo njene dalje integracione korake ka EU. Veoma se radujemo da imamo za susjeda Albaniju koja je članica NATO, kao što smo mi spremni da sa Albanijom podijelimo naša iskustva u evropskim integracijama, kako bi ubrzali albanski put u EU" kazao je crnogorski predsjednik.

Bolja saradnja na svim poljima

Vujanović smatra da su u posljednje vrijeme unapređeni i odnosi dvije zemlje u oblasti ekonomije."Unaprijedili smo saobraćajnu infrastrukturu, povećali smo spoljno-trgovinsku razmjenu i poboljšali saradnju u oblasti turizma" kazao je Vujanović.

On je podsjetio na izgradnju puta između Plava i Podgorice, koji značajnim dijelom prolazi preko teritorije Albanije, ukazujući da se njime skraćuje distance između juga i sjevera Crne Gore sa 200 na 70 kilometara. Crnogorski predsjednik je naveo da je sve veća saradnju i u oblasti turizma, dodajući da treba reafirmirsati ideju za turističke brodske linije između Drača i Bara, odnosno jezerske između Skadra i Virpazara.

"Albanija snažno podržava učlanjenje Crne Gore u NATO, i pozdravljamo uspjeh Crne Gore na putu ka punopravnom prijemu u Evropsku uniju" kazao je Topi.

Dvojica predsjednika su ocijenila da je albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska u Albaniji predstavljaju most povezivanja i saradnje dvije države.

"Naše manjine doživljavamo kao most saradnje i veoma me raduje da imamo priliku da u tom pravcu i jedna i druga državna politika afirmišu vrijednosti manjina" kazao je Vujanović.

On je naveo da je albanskoj manjini u Crnoj Gori obeuzbeđena punoća manjinskih prava, podsjećajući da Albanci u Crnoj Gori od osnovnog, preko srednjeg do fakultetskog obrazovanja mogu da se školuju na albanskom jeziku. On je dodao da cijeni napore albanskih vlasti da se očuva kulturni identitet Crnogoraca u Albaniji, koji su takođe lojalni građani te države.

Dvojica predsednika iskoristila su priliku da medijskim poslenicima čestitaju njihov dan, ističući da mediji imaju važnu ulogu u demokratizaciji svakog društva.

Vujanović razgovarao i sa Berišom

Predsjednik Vujanović, susreo se u Tirani i sa albanskim premijerom Salijem Berišom.

On je tom prilikom kazao da dvije dijele iste evropske i evroatlanske ciljeve.

"Albanija, kao članica NATO, u kontinuitetu podržava ubrzanje evroatlanskih integracija Crne Gore, a Crna Gora je spremna da preporuči kandidaturu i početak pregovora Albanije i da joj prenese svoja iskustva" kazao je Vujanović.

On je ocijenio da su odnosi dvije države u sveri privrede unaprijeđni, ali da postoji široki prostor za dalju saradnju, uz korišćenje prirodnih i ekonomskh resursa.

Premijer Beriša istakao je da odnosi dvije države predstavljaju primjer u regionu i da Crna Gora zaslužuje visoko poštovanje za njene integracione uspjehe. On je kazao da u svim oblastima treba iskoristiti šanse za dalji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje.