Sve Pikasove žene

Poznat po svom raskošnom djelu, ali i strastvenom privatnom životu, Pablo Pikaso je dokazao da je jedan od najunosnijih umjetnika posljednjih 20 godina

0 komentar(a)
29.04.2012. 14:29h

Na proljećnoj aukciji djela impresionističke i moderne umjetnosti, koja će biti održana 1. maja u njujorškom Kristiju, naći će se prava galerija žena koje su ispunjavale život Pabla Pikasa, španskog majstora i osvjedočenog Don Žuana, od Mari Tereze Valter do Žakline Rok, prenosi Tanjug.

Poznat po svom raskošnom djelu, ali i strastvenom privatnom životu, Pablo Pikaso je dokazao da je jedan od najunosnijih umjetnika posljednjih 20 godina.

Na licitaciji će biti ponuđeno ukupno šest slika nastalih tokom od 1932. do 1968. godine, za koje se očekuje da dostignu ukupnu vrijednost od oko 30 miliona dolara.

Najvrednija među njima je "Deux nus couches" (Dva akta u ležećem položaju), portret Žakline Rok, Pikasove druge supruge, nastao 1968. godine, koji stručnjaci procjenjuju na osam do 10 miliona dolara.

"Ona je bila njegova posljednja ljubavnica, s kojom je imao najdužu i najuspješniju vezu u životu", kazala je za Rojters Bruk Lempli, predstavnica aukcijske kuće Kristi, ističući da je riječ o "nevjerovatno romantičnoj slici".

Pikaso i Žaklina su bili 20 godina u braku sve do njegove smrti 1973. Žaklina je bila predmet na stotine portreta.

U ponudi će biti i radovi na kojima su predstavljene Fransoaz Žilo koja je Pikasu rodila dvoje djece, sina Kloda i kćerku Palomu, kao i ljubavanice Dora Maar i Mari Terez Valter, čiji je lik ovjekovječen u djelu "Le Repos" (Odmor), portret nastao 1932. godine i koji bi mogao da dostigne vrijednost od pet do sedam miliona dolara.

Lempli je primijetila da je sa slika iz kubističkog, plavog i roze perioda umjetnika interesovanje kupca posljednjih godina prešlo na njegova figurativnija djela koja se, poput ovih portreta, vezuju za njegov privatni život.