Budva ne da dozvolu za Tre Canne: Dogovoriti se o 6,5 miliona eura komunalija

Opštinska vlast ne želi da pretrpi štetu u kompenzacionom trouglu sa podgoričkom firmom i Vladom po ugovoru koji su sklopili njeni DPS prethodnici

145 pregleda0 komentar(a)
Tre Canne, Foto: Vuk Lajović
20.05.2018. 13:51h

Opština Budva neće izdati upotrebnu dozvolu podgoričkoj komapniji Fab live za luksuzni poslovno-stambeni kompleks Tre canne, dok se dvije strane nanovo ne dogovore o načinu izmirivanja 6,5 miliona eura komunalija.

Firma Fab live podnijela je zahtjev opštinskom Sekretarijatu za urbanizam za dobijanje upotrebne dozvole, pozivajući se na ugovor o komunalijama iz 2013. koji osporova aktuelna opštinska vlast. Ova kompanija traži da joj se izda dozvola koju joj je ranije izdalo Ministarstvo održivog razvoja.

Međutim, opštinska vlast čekala je, kako su kazali „Vijestima“, trenutak da privremenoj upotrebnoj dozvoli istekne rok, kako bi se predstavnici Fab livea obratili Opštini i na taj način razgovorali o milionskom iznosu komunalija. Opština ne priznaje ugovor o komunalijama, koji je bivša vlast zaključila sa ovom firmom, već traži da se 6,5 miliona eura izmiri na novim ugovornim osnovama. Iz Opštine tvrde da upotrebnu dozvolu za Tre canne neće dobiti, sve dok dvije strane ne sjednu za sto.

“Došlo je vrijeme da se napokon dogovorimo i da Fab live komunalije izmiri na osnovu ugovora koji će biti realan, a ne na štetu Opštine”, rekao je “Vijestima” sagovornik iz Opštine.

Ukoliko ne bude postignut dogovor, Opština neće izdati upotrebnu dozvolu, što znači da više od 20 ugostiteljskih, trgovačikih i ostalih lokala, kao i apart hotel u kompleksu Tre canne, neće moći raditi, jer će Opština prijaviti Upravi za inspekcijske poslove da reaguje i zatvori kompletna kompleks.

Privredni sud je krajem prošle godine presudio u korist Opštine Budva, odbacujući tužbu podgoričke kompanije da joj metropola turizma isplati gotovo 2,1 milion eura na ime štete, koju joj je lokalna uprava navodno nanijela nedobijanjem upotrebne dozvole za luksuzni apart kompleks Tre canne.

Fab live tužila je Opštinu Budva radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda. A spor je nastao jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks Tre canne, koji je izgradila Fab live, ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u Fab liveu, nije izvršila ugovorene obaveze, zbog čega je investitor podnio tužbu.

Fab Live i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa Tre canne plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obije strane. Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kavdata stambeno-poslovnog prostora u kompleksu, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su Fab liveu obračunate komunalije. Takođe, bilo je dogovoreno da će Opština Budva prenijeti te nekretnine u vlasništvo Ministarstva finansija, na ime umanjenja poreskog duga, što je i bilo predviđeno članom 3. ugovora o komunalijama.

Opština Budva uknjižila je na svoje ime nekretnine, ali iako im se Fab live više puta obraćao da im se izda potvrda da su izmirili komunalije, to lokalna uprava nije učinila, jer je sa druge strane Ministarstvo finansija odbilo da preuzme poslovno-stambene prostore i time prebije poreski dug. To je bio i razlog da Fab Live podnese tužbu.

Krapović: Ne može kompenzacija sa 3200 eura po kvadratu

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović ranije je „Vijestima“ kazao da su Fab live i bivša opštinska vlast zaključile kompenzacioni ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa Tre canne, plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obje strane, gdje je kvadrat procjenjivan po nerealnih 3.200 eura.

„Procjena kvadrata poslovnog i stambenog prostora je bila 3.200, što apsolutno nije prihvatljivo. Vlada je trebalo, kao što je to uradila sa poslovnim prostorima u TQ Plazi, da ih preuzme u svoje vlasništvo, a Opštini za procijenjenu sumu umanji poreski dug. Nakon što je taj sporazum objavljen u medijima, po mojim informacijama tadašnji ministar finansija Radoje Žugić se povukao iz te priče i Opštinu ostavio na vjetrometini“, naveo je ranije Krapović.