Francuska: 10 kandidata za šefa države, Oland i Sarkozi favoriti

Institut Insee je saopštio da se od gotovo 45 miliona registrovanih birača njih oko 4,5 miliona upisalo u birački spisak tokom 2011. godine

0 komentar(a)
09.04.2012. 12:28h

Zvanična kampanja za predsjedničke izbore 22. aprila u Francuskoj počinje, ali se glavni kandidati, odlazeći predsjednik Nikola Sarkozi i socijalista Fransoa Oland, pripremaju na okršaj u drugom krugu izbora, piše francuska štampa.

Ovaj ponedjeljak označava početak posljednje faze predsjedničke kampanje koja će biti završena uoči prvog kruga izbora, u subotu 21. aprila u ponoć.

Od smrti Žorža Pompidua usred mandata, 2. aprila 1974. godine, predizborna kampanja se ne prekida za vrijeme Uskrsa, tako da ni ovogodišnja kampanja neće biti izuzetak.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, 22. aprila, Francuzi će moći da biraju između 10 kandidata, među kojima su favoriti dosadašnji predsjednik Nikola Sarkozi i socijalista Fransoa Oland.

Pored obraćanja svojim pristalicama, kandidati se okreću i glasačima iz drugih stranaka, pa je Sarkozi odabrao da se u subotu obrati pristalicama Nacionalnog fronta

Među kandidatima su i Eva Žoli, Marin Le Pen, Natali Arto, Nikola Dipon-Enjan, Filip Putu, Fransoa Bajru, Žak Šeminad i Žak-Lik Melanšon.

Pored obraćanja svojim pristalicama, kandidati se okreću i glasačima iz drugih stranaka, pa je Sarkozi tako odabrao da se u subotu obrati pristalicama Nacionalnog fronta.

Na ovogodišnjim predsjedničkim izborima ima 10 kandidata, što je manje nego na prethodnim, pošto ih je 2007. godine bilo 12, a 2002. godine čak 16.

Međutim, glavni favoriti na izborima, Sarkozi i Oland, pripremaju se za duel u drugom krugu izbora, 6. maja.

I pored ocjena instituta za istraživanje javnog mnjenja da bi na ovogodišnjim izborima mogla da bude rekordna apstinencija, ima naznaka da izlaznost ipak neće biti tako mala.

Institut Insee je saopštio da se od gotovo 45 miliona registrovanih birača njih oko 4,5 miliona upisalo u birački spisak tokom 2011. godine.

Galerija