UN pozvale Siriju da implementira Ananov plan

Predsjedničko saopštenje Saveta bezbjednosti, koje je neobavezujuće i ima manju težinu nego rezolucija, pruža snažnu podršku Kofiju Ananu

0 komentar(a)
Sirija, Foto: Rojters
21.03.2012. 17:37h

Savet bezbjednosti UN usvojio je danas predsjedničko saopštenje kojim se od sirijske vlade i opozicije traži da odmah implementiraju mirovni plan zajedničkog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana, u cilju okončanja jednogodišnjeg krvoprolića. "Savet bezbjednosti UN poziva sirijsku vladu i opoziciju da sarađuju sa Ananom u pravcu mirnog rješenja sirijske krize i da odmah i potpuno implementiraju njegov predlog u šest tačaka", kaže se u saopštenju.

Plan Kofija Anana, između ostalog, traži hitan prekid vatre, započinjanje dijaloga i slobodan pristup humanitarnim organizacijama.

Da bi se dobila podrška Rusije i Kine, koje su dva puta uložile veto na rezolucije koje osuđuju obračun predsjednika Bašara al-Asada sa demonstrantima, Francuska je ublažila saopštenje u cilju izbjegavanja eventualnog razmatranja "daljih mjera" koje bi mogle da uključe sankcije ili vojnu akciju, navodi AP. Predsjedničko saopštenje Saveta bezbjednosti, koje je neobavezujuće i ima manju težinu nego rezolucija, pruža snažnu podršku Kofiju Ananu i njegovom planu u šest tačaka, koji je iznio Asadu u razgovorima u Damasku početkom ovog mjeseca.

Savet bezbjednosti je usvojio i saopštenje koje je predložila Rusija, a kojim se oštro osuđuju bombaški napadi u Damasku i Alepu
Kofi Anan će redovno izvještavati Savjet bezbjednosti o rezultatima svojih napora i "u svjetlu tih izvještaja, Savjet će razmotriti dalje korake", dodaje se u saopštenju, prenosi AFP. Savet bezbjednosti je usvojio i saopštenje koje je predložila Rusija, a kojim se oštro osuđuju bombaški napadi u Damasku i Alepu tokom vikenda. "Rusija je zadovoljna što je Savjet bezbjednosti UN zauzeo pragmatičnu poziciju o Siriji", rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin za Itar taš-s. On je izrazio nadu da će se sadašnji proces nastaviti i da će dovesti do rješenja sirijske krize i do značajnog političkog procesa koji će voditi sami Sirijci.