Vestervele pozvao samo odabrane kolege na sastanak o budućnosti EU

Njemački šef diplomatije trpi kritike zbog spiska zvanica za neformalni sastanak o Evropi nakon krize eura

0 komentar(a)
19.03.2012. 20:53h

Njemački šef diplomatije Gido Vestervele uznemirio je evropske kolege zbog toga što je planirao sastanak o budućnosti Evrope nakon krize, na koji je, međutim, pozvao samo predstavnike odabranih zemalja članica. I termin koji je određen za sastanak ocijenjen je kao neprikladan s obzirom na izazove sa kojima se EU suočava, objavio je njemački „Špigl“.

Neke evropske zemlje kritikovale su listu zvanica za sastanak koji je Vestervele, navodno, zakazao za danas, a na kome će glavna tema biti budućnost Evrope nakon krize eura. Međutim, prema saznanjima „Špigla“, Vestervele je postao glavna tema događaja.

Samo deset Vesterveleovih evropskih kolega je pozvano je na taj neformalni sastanak u ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Jedan diplomatski izvor u Švedskoj, čiji se predstavnik ne nalazi na spisku zvanica, kazao je „Špiglu“ da Vestervele ne doprinosi saradnji unutar EU tako što izostavlja neke zemlje.

Iako je danski šef diplomatije uspio da se nađe među odabranim zvanicama, Kopenhagen Vesterveleovu diplomatsku inicijativu, navodno, vidi kao uvredu njegove pozicije predsjedavajućeg EU, na kojoj će Danska biti tokom prve polovine 2012.

Vestervele je kritikovan i u Irskoj, gdje je nedavno pregovarao o novom fiskalnom paktu koji tek treba da se odobri na referendumu u toj zemlji. Iz perspektive Dablina, smatra se da Vesterveleova debata o budućnosti Evrope nije od pomoći u ovom momentu kada se prostor jedinstvene valute suočava sa brojnim izazovima.

Prošle nedjelje, njemačka štampa je objavila, pozivajući se na izvore bliske ministarstvu spoljnih poslova, da oni namjeravaju da pokrenu dalekovidu strategiju „u periodu sve slabijeg entuzijazma“ za evropski projekat. To ministarstvo, navodno, želi blok koji će gledati mimo aktuelne evropske krize i nagovijestilo je da bi današnji sastanak mogao da utre put za buduće diskusije.

Pomenute kritike dolaze mjesec nakon što je Vestervele kazao „Špiglu“ da želi da popravi njemački imidž u Evropi. „Ne treba da vjerujemo da ćemo uvijek biti evropski snagator“, kazao je.