Iranski parlament saslušao Ahdmadinedžada

U iranskom parlamentu danas je održano saslušanje predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada povodom niza optužbi, uključujući vođenje loše ekonomske politike i suprotstavljanje vrhovnom iranskom vođi.

0 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Rojters
14.03.2012. 15:53h

Ahamdinedžad je prvi predsjednik u istoriji te zemlje koji je morao da odgovara na pitanja o svojoj politici.

Saslušanje je organizovano na zahtjev grupe poslanika koji su tražili preispitivanje politike Ahmdinedžada kojeg proteklih mjeseci sve više napadaju oni isti ekstremisti koji su ga i doveli na vlast.

Konzervativni poslanik Ali Motahari, koji je istaknuti protivnik predsjednika, Ahamdinedžadu je pročitao niz pitanja na otvorenoj sjednici parlamenta koju je uživo prenosio državni radio.

Jedno od najtežih pitanja odnosilo se na to što je Ahamdinedžad 11 dana odlagao izvršenje naredbe vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija da vrati na funkciju šefa obavještajne službe Hajdara Moslehija, kojega je u aprilu 2001. smijenio, iako Hamnei ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Od predsjednika je, između ostalog, zatraženo i da objasni drastični skok cijena i činjenicu da nije uspio da obezbijedi sredstva za teheranski metro, navode agencije.

Ahmadinedžad je, odgovarajući na pitanja skoro čitav sat, odbacio pokušaj poslanika da ga osramote pitanjima o inflaciji, smanjenju lojalnosti ajatolahu i njegovim argumentima u korist slabljenja islamskih pravila o odijevanju žena i odnosima među polovima.

"Do sada nije dokazano da je moja vlada napravila veliki propust. Ako nas ocijenite sa manje od 100 odsto, to bi će biti nepošteno i kukavički", rekao je Ahmadinedžad poslanicima.