Džejms: Ne, Rembo nije bio Tarzan

Više od 130 godina kasnije, američki pisac Džejmi Džejms prati tragove pjesnika Remboa kako bi probao da riješi misteriju

0 komentar(a)
08.02.2012. 21:32h

Plavooki buntovnik Artur Rembo imao je 21 godinu kada je 1876. potpisao šestogodišnji ugovor kao plaćenik u holandskoj kolonijalnoj vojsci i s njom otišao u današnju Indoneziju. Međutim, posle samo dvije nedjelje je dezertirao pobjegavši u džunglu, a sve što je posjedovao ostavio je da se proda u korist lokalnog stanovništva.

Šta se dalje događalo, od sredine avgusta do kraja decembra iste godine, kada se vratio u Francusku, ostala je velika tajna. Za razliku od ostalih putešestvija o kojima je ostavio trag u pismima, o Javi Rembo nikada nije pisao.

Više od 130 godina kasnije, američki pisac Džejmi Džejms prati tragove pjesnika Remboa kako bi probao da riješi misteriju, prenosi Frans pres.

“To je kao priča o Šerloku Holmsu”, rekao je Džejms, aludirajući na detektivski rad koji je potreban da se riješi lutajuća enigma pjesnika, koji je rođen 1854. godine i koji je umro u 37. godini. Postoji veoma malo detalja o njegovom odlasku na ostrvo Java i o tome šta se desilo u Indoneziji kada je pristupio holandskoj kolonijalnoj vojsci.

“On nikada nije pisao o Javi, zato što je bio bjegunac. Mogla ga je uhapsiti holandska vojska zbog toga što je pobjegao iz nje”, rekao je ovaj pisac koji je bio zainteresovan za pjesnika još od detinjstva. Jedina stvar koja se zna o Remboovom putovanju na Istok je ta da je taj put otpočeo 10. juna 1876. godine kada je on imao 21 godinu i da je otišao u holandsku istočnu Indiju ili današnju Indoneziju. To je tipično kapriciozna Remboova odluka koji je potpisao ugovor na šest godina boravka u holandskoj kolonijalnoj vojsci.

Autor “Pijanog broda” i veliki obožavatelj alkohola

Rembo mora da je bio veoma srećan što džin ne samo da je bio dozvoljen kao piće, već je bio smatran kao način ulivanja hrabrosti u vojnike. Međutim on je ostao samo dvije nedjelje u garnizonu. U avgustu je dezertirao ostavljajući sve što je posjedovao da se proda u korist lokalnog stanovništva. U sjevernu Francusku kod majke vratio se 31. decembra 1876. godine. Između datuma njegovog nestanka (15. avgust) i njegovog ponovnog pojavljivanja (31. decembar) nalazi se misterija od četiri i po mjeseca, koja je pokrenula niz spekulacija.

Patern Berikon, koji nikada nije upoznao pjesnika, ali je sebe nazivao njegovim biografom nakon što je oženio njegovu sestru, tvrdio je da se njegov zet krio u džungli i da su ga orangutani učili da preživljava - uprkos činjenici da je ova vrsta majmuna nestala sa Jave prije dva vijeka.

“Ne, Rembo nije bio Tarzan”, rekao je Džejms.

Neki eksperti koji su proučavali život i rad ovog pjesnika tvrdili su da je on isplovio nazad u Evropu, dok drugi vjeruju da se ukrcao na jedan škotski brod koji je isplovio iz Jave 30. avgusta i stigao u Irsku šestog decembra 1876. godine.

“Moguće je da je to istina”, rekao je Džejms, iako ne postoje dokazi da je Rembo bio na brodu. Džejms je putovao više puta na Javu kako bi pronašao dokaze gdje je bio Rembo četiri i po mjeseca i uprkos nedostatku novih informacija njegova knjiga pokušava da interpretira stanje uma problematičnog pjesnika. Džejms je rekao da pjesnik nije bio predmet velikog broja istraživanja, tako da su šanse da se otkrije šta se dogodilo u tom periodu veoma male.

“Šanse za to su kao za snijeg na Baliju”, rekao je on.