Vuković: Igramo za svoje snove; Balić: I mi imamo svoje adute

"Najveći problem bi bio da ekipa ne izgori u prevelikoj želji za uspjehom, ali daćemo sve od sebe da se to ne desi", kazao je selektor Srbije Veselin Vuković.

0 komentar(a)
Rukometaši Srbije, Foto: Beta
27.01.2012. 08:28h

Podatak da prvi put od 2004. godine u polufinalu nekog velikog takmičenja nema Francuza (nastup na šampionatu su završili na razočaravajućem 11. mjestu), svim polufinalistima Evropskog prvenstva u Srbiji daje mnogo veće šanse da se domognu znatne medalje.

Hrvatska (dva srebra i bronza), Španija (tri srebra i bronza) i Danska (zlato i tri bronze) su navikli na završnice prvenstava Evrope, samostalnoj Srbiji je ovo prvi plasman u polufinale, ali će izabranici Veselina Vukovića, osim kvaliteta, imati i veliku podršku na tribinama beogradske Arene. Počev od duela sa Hrvatima u polufinalu, u meču koji je prava poslastica, i koji će, sigurno, biti pun naboja.

"Ovo nam je prvo polufinale i to nam je nepoznat teren, ali igramo protiv Hrvatske, sa kojom imamo posebne odnose i motive. Njihova prednost je iskustvo, a naša, svakako, publika. Koga god da smo dobili u polufinalu, bila bi teška borba. Mi igramo za svoje snove i to nas hrabri i daje nam dodatnu snagu. Naša je obaveza da damo sve od sebe", kazao je selektor Srbije Veselin Vuković.

Vuković je priznao da je Hrvatska vrhunska ekipa.

"Hrvati su izuzetna ekipa, ali smo i mi pokazali da imamo kvalitet. Želimo da pobijedimo u sportskoj borbi i dobroj atmosferi u hali. Najveći problem bi bio da ekipa ne izgori u prevelikoj želji za uspjehom, ali daćemo sve od sebe da se to ne desi. Veliku ulogu u meču imaće golmani, ali samo uz pomoć dobre odbrane. Utakmicu će odlučiti sitni detalji", zaključio je Vuković.

Hrvati su juče iz Novog Sada doputovali u Beograd, uz jaku pratnju obezbjeđenja, čak uz prisustvo vojske.

"Srbi igraju jaku obranu, golman Stanić je u vrhunskoj formi, neće biti lako. Ali, valjda i mi imamo neke svoje adute", sarkastično je kazao Ivano Balić, zvijezda hrvatskog tima, usput komentrarišući navijačke nerede u utorak.

"Vjerovatno će u Beogradu biti manje hrvatskih navijača, ali nema veze. Ako hoće, nek' dođu, ako ne, nek' navijaju kod kuće, glavno da su uz nas", dodao je Balić, koji zbog svađe sa selektorom Golužom nije ulazio u igru u posljednjem meču protiv Mađarske.

Selektor Hrvata Slavko Goluža odlučio je da za završnicu EP povrijeđenog Manuela Štrleka zamijeni prvim strijelcem domaće lige Hrvojem Batinićem.

Štrlek, inače, startno lijevo krilo povrijedio se u utakmici četvrtfinalne grupe protiv Španije, a nakon toga u sljedeće dvije utakmice zamijenio ga je Ivan Ninčević. Goluža se nadao da će Štrlek uspjeti da se oporavi za polufinale, ali je ljekarski tim donio drugačiju konačnu odluku.

Mijenjao je i selektor domaćina Vuković, koji je odlučio je da za završnicu šampionata Evrope u tim vrati oporavljenog Nenada Vučkovića. Na tribine će se preseliti Momir Rnić junior.

Vučković je povrijedio skočni zglob u meču prve faze šampionata protiv Danske, ali je uspio da se oporavi i zaigraće protiv Hrvatske u polufinalu.

U sjenci balkanskog duela igra se drugo polufinale između Španije i Danske, kao i meč za peto mjesto između Slovenije i Makedonije, zahvaljujući kojima je među prvih šest reprezentacija čak četiri sa prostora bivše SFR Jugoslavije.

Neće biti hrvatskih navijača

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković rekao je da će kapacitet beogradske Arene u mečevima polufinala Evropskog prvenstva biti 14.800 mjesta i da neće biti hrvatskih navijača.

"Molim sve navijače da sportski i korektno navijaju, kao i od starta prvenstva", rekao je Đurković.

On je dodao da je to dogovoreno na sastanku predstavnika RSS, Evropske rukometne federacije, Rukometnog saveza Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije će sa svim raspoloživim kapacitetima učiniti sve da ovaj spektakl bude organizovan na vrhunskom nivou. U dogovoru RSS i Hrvatskog rukometnog saveza, organizovanog dolaska navijača Hrvatske neće biti", kazao je Đurković.

Potpredsjednik Rukometnog saveza Hrvatske Zoran Gobac je kazao da je organizator “u ovakvim situacijama bespomoćan”.

"Trebalo bi da dovedu 50.000 policajaca da bi sve prošlo kako treba. Moramo da se prilagodimo teškoj situaciji. Jedino što mi možemo da preporučimo navijačima je da uopšte ne dolaze u Srbiju, jer mislimo da je to najpametnije", rekao je Gobac.

Hrvatska državna televizija navela je i da su pojedine turističke agencije otkazale aranžmane za dolazak u Beograd.

Grupa huligana u utorak uveče napala je u Novom Sadu i u Rumi kolone vozila sa hrvatskim navijačima koji su se vraćali sa utakmice protiv Francuske.

Srpska policija nakon toga privela je 12 osoba koji su osumnjičeni za organizaciju napada.

Danas

Polufinale

Danska – Španija (17.45)

Srbija – Hrvatska (20.15)

Meč za 5. mjesto

Makedonija – Slovenija (15.15)