Privredni sud hitno o akcijama A2A i Aca Đukanovića u Rudniku uglja

EPCG juče dostavila prigovor na privremenu mjeru sudije Nataše Bošković o zabrani kupovine akcija

72 pregleda0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
10.05.2018. 13:32h

U Privredni sud juče je stigao prigovor Elektroprivrede na odluku o privremenoj mjeri da joj se zabrani kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP) po cijeni od 6,4 eura, a koja je data po osnovu javne ponude EPCG od 29. marta, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično iz nekoliko izvora.

Tročlano vijeće Privrednog suda sad će vrlo brzo morati da odluči o ovom prigovoru. Važećim zakonskim rješenjima nije preciziran rok, ali odlučivanje o ovakvim prigovorima na donijetu privremenu mjeru je hitno.

U Privrednom sudu, prema informacijama “Vijesti” postoje dva tročlana vijeća koja odlučuju u sličnim situacijama. Jednim vijećem suda predsjedava sudija Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda, a u kojem su još sudije Marina Đurović i Dragan Vučević. Drugim tročlanim vijećem predsjedava Nataša Sekulić, zamjenica predsjednika Privrednog suda. U tom vijeću članovi su još, stečajne sudije Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević.

Zabrana kupovine svih akcija Rudnika uglja (RUP) koju je krajem marta javno ponudila EPCG stopirana je 4. maja, svega nekoliko sati uoči isteka krajnjeg roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Tu odluku “kako bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete”, van ročišta, donijela je sudija Nataša Bošković razmatrajući tužbu manjinskog akcionara EPCG- M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, da se poništi sporna odluka EPCG o preuzimanju Rudnika i donese privremena mjera zabrane kupovine akcija RUP-a.

Sporna odluka o preuzimanju svih dionica RUP-a donijeta je na skupštini akcionara EPCG održanoj 26. marta.

Od prodaje akcija RUP-a kontroverzna italijanska kompanija A2A trebalo je već naredne sedmice da dobije 12,8 miliona, a Aco Đukanović oko 3,8 miliona. Oni su još krajem 2016. ponudili EPCG prodaju kontrolnog paketa RUP-a.

Tužilac Vasilije Miličković očekuje da će sud primijeniti crnogorske zakone i Đukanovića i A2A privesti poznaniju prava, i uputiti ih na tržište kapitala da prodaju akcije RUP-a, kao i sve ostale akcionare”.