Anderson: Sve zavisi od odbrane

"Položaj na tabeli ništa ne znači, moramo da igramo izuzetno tvrdo, kao kada smo mi domaćini", rekao je Džermejn Anderson

0 komentar(a)
Anderson, Foto: Savo Prelević
10.01.2012. 08:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Tačno godinu nakon što je u "Pioniru" poražena od Crvene zvezde (63:55), Budućnost Voli ponovo igra sa beogradskim velikanom.

Ovog 10. januara meč se neće igrati u hramu košarke, koji je zauzet zbog Evropskog prvenstva u rukometa, već u dvorani FMP-a u Železniku.

Ta simbolika najbolje odslikava ono što se dešavalo u Crvenoj zvezdi u prethodnom periodu - nekadašnji gigant sa Malog Kalemegdana je praktično bio pred gašenjem, zbog čega je morao da se fuzioniše sa klubom iz predgrađa.

Predsjednik je postao Nebojša Čović, sa sobom doveo nekoliko igrača FMP-a i krenuo u stvaranje velikog projekta sa legendom na klupi, Svetislavom Pešićem.

Povratak čuvenog Karija nije, međutim, razdrmao uspavane „crveno-bijele“. Klub koji se sada zvanično zove Crvena zvezda Beograd tavori u donjem dijelu tabele ABA lige sa četiri pobjede i 10 poraza, dok je Budućnost nastavila tamo gdje je stala prošle sezone - iako je u međuvremenu otišla prva petorka, plus još tri igrača, tim Dejana Radonjića sa Partizanom dijeli 3. mjesto i sa pravom može da se nada drugom uzastopnom nastupu na fajnl-foru. Šesta uzastopna pobjeda bi ga primakla snu...

"Položaj na tabeli ništa ne znači, moramo da igramo izuzetno tvrdo, kao kada smo mi domaćini. Donedavno smo se mučili na gostovanjima, ali u posljednje vrijeme igramo sve bolje i nadam se da će tako biti i protiv Crvene zvezde. Ako ispratimo trenerov plan i budemo igrali jako i pametno, mislim da imamo šansu da trijumfujemo. Gledao sam nekoliko utakmica Zvezde na Areni sport i uvjerio se da, kao i većina ekipa u ovoj takmičenju, igra bolje kući nego u gostima. Beograd je teško mjesto za osvajanje bodova, ali u ABA ligi ionako nema lakih utakmica", kaže plejmejker "plavih" Džermejn Anderson.

Zna se da su za odlazak na završni turnir neophodne pobjede u gostima, a čini se da je meč u oblačnom Beogradu prava prilika za to.

"Kada sam odlučio da se vratim u ABA ligu, rekao sam sebi da želim da ostvarim ono što mi nije pošlo za rukom prvi put - da nastupim na fajnl-foru. Tada smo osvojili šesto mjesto, a s obzirom na to da sam uvijek bio optimista, vjerujem da ću da ispunim cilj", naglasio je reprezentativac Kanade, koji je u sezoni 2009/2010. nosio dres Cedevite.

I pored činjenice da je Budućnost u prvom meču slavila 79:64 (imala nevjerovatnu seriju 38:5), Marko Popović i drugovi moraju da odigraju najbolje što znaju, jer su Beograđani u posljednje vrijeme podigli nivo forme.

Uzgred, u odnosu na taj duel jači su za bivše košarkaše FMP-a Bojana Popovića i Nikolu Vasića, a Omar Tomas je zamijenio Adama Morisona.

Budućnost je, sa druge strane, ostala bez fenomenalnog centra Nikole Vučevića, na čijoj poziciji sada igra Hasan Rizvić.

"Znao sam da će nam nakon odlaska Vučevića biti teže da pobjeđujemo, da će svako od nas morati da pruža mnogo više. Mislim da smo to i odradili. Promijenili smo neke stvari u napadu, a u odbrani i dalje igramo jako dobro. Eto, i bez njega smo uspjeli da vežemo nekoliko pobjeda".

Šta može da presudi u utakmici sa Zvezdom?

"Sve će se vrtjeti oko odbrane i skoka. Ne možete da se oslonite na to da ćete u napadu uvijek pogađati neke šuteve, zbog čega moramo da uradimo ono što i u utakmici sa Cedevitom - da odbranom kvarimo napad rivala. Nadam se da će nam to donijeti pobjedu, pa makar i sa poenom razlike", zaključio je Anderson.

Boldin u sastavu

U avionu „Montenegro erlajnsa“, kojim je podgorička ekspedicija juče ujutro doputovala u glavni grad Srbije, bio je i Met Boldin, koji u 12 najboljih mijenja Nemanju Radovića.

Bivši bek Univerziteta Gonzaga i grčkog Iraklisa, međutim, još se nije opravio od povrede i najvjerovatnije neće igrati večeras.

Za razliku od njega, Čedomir Vitkovac će zauzeti svoje mjesto u startnoj postavi, iako je u jednom duelu sa igračima Cedevite lakše povrijedio desnu ruku, pa je juče nosio zavoj na šaci.

Pešić: Samo pobjeda

Trener Crvene zvezde Svetislav Pešić poručio je da jako cijeni Budućnost i njene rezultate, ali da želi da njegovi košarkaši trijumfuju u 15. kolu Jadranske lige.

"Ovu godinu smo započeli pobjedom, voleo bih da slavimo i u posljednjoj utakmici sezone, a, ako je moguće, i u svim utakmicama do kraja", "skromno" je poručio Pešić novinarima u Beogradu. "Budućnost je tim za poštovanje i bori se za sam vrh. To je kompletna ekipa, ima dobar balans između napada i odbrane, a druga je u ligi po ofanzivnom skoku. Imaćemo težak zadatak".

Stručnjak koji je kao selektor Jugoslavije bio prvak Evrope u Istanbulu 2001. i svijeta u Indijanapolisu 2002. godine, svjetski prvak sa jugoslovenskim juniorima u Bormiju 1987, šampion Starig kontinenta sa Njemačkom 1993. te osvajač tri krune sa Barselonom 2003. smatra da je njegov tim dosta napredovao.

"Igramo bolje i svi su sigurniji. I mi takođe težimo tome da imamo dobar balans odbrane i napada i da budemo agresivniji u ofanzivnom skoku. Očekujem vrlo dobru utakmicu i radujem se susretu sa dobrim protivnikom", zaključio je Pešić.

Utakmica se igra od 20 časova, a ulaz u dvoranu u Železniku biće dozvoljen samo vlasnicima sezonskih ulaznica.

Raspored

15. kolo - danas

C. zvezda - Budućnost Voli 20.00

Krka - Cibona 18.00

Sjutra

Helios - Partizan 18.00

Zagreb - Hemofarm 18.00

Cedevita - Olimpija 20.00

Ranije

Makabi - Zlatorog 87:51

31. januar

Radnički - Široki 18.00