Odlučili da „zamrznu“ kulturu u Nikšiću

Nikšićki bioskop zvanično je prestao sa radom 2003. godine zbog, kako su tada iz lokalne vlasti objasnili, činjenice da u bioskopskoj sali nema grijanja

0 komentar(a)
07.01.2012. 04:30h

Kao što je u posljednje vrijeme moderno “zamrzavanje” štrajkova tako je u Nikšiću i sa kulturom – “zamrznuta” bez nade da će se uskoro naći neko da je “odmrzne”.

A za njeno “odmrzavanje” nije potreban samo novac već i ljudi, onakvi kakvi su decenijama ranije bitisali i činili da grad koji je 1912. godine dobio prvi bioskop a 13 godina kasnije i pozorište, bude okosnica kulture ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.

Primjera radi, Nikšić je 60-ih godina imao nešto preko 20.000 stanovnika i pet bioskopa – „Napredak“, „18. septembar“, „Kultura“, dječji i putujući.

Danas, kada je grad dovoljno „narastao“, neko je odlučio da Nikšićanima umjesto „prozora u svijet“ treba „mrak“. Nikšićki bioskop zvanično je prestao sa radom 2003. godine zbog, kako su tada iz lokalne vlasti objasnili, činjenice da u bioskopskoj sali nema grijanja.

Međutim, već više od dvije decenije gledanje filmova na velikom platnu nije svakodnevnica Nikšićani nemaju bioskop i zbog toga ih hvata “jeza” koja nikako da prođe.

Opširnije u štampanom izdanju