Španski javni deficit veći od očekivanog

Bivša vlada je smanjila budžetski deficit sa 11,2 odsto BDP iz 2009, a konzervativci moraju da deficit dovedu do nivoa od 4,4 odsto 2012. i tri odsto 2013

0 komentar(a)
protest Španija, Foto: Rojters
30.12.2011. 19:40h

Nova španska vlada je danas saopštila da će ovogodišnji javni deficit iznositi osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto ciljnih šest odsto i najavila rast poreza na dohodak i imovinu, kao i zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Španija je već dugo pod budnim okom tržišta zbog sumnje u sposobnost te zemlje da kontroliše javne finansije, a Madrid je zabeležio rekordan rast troškova zaduživanja zbog strahovanja oko širenja dužničke krize u eurozoni, prenio je Rojters.

Zamjenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamaria je na konferenciji za štampu posle drugog sastanka nove konzervativne vlade od njenog formiranja 22. decembra, najavila smanjenje javnih rashoda za 8,9 milijardi eura, kao pokušaj da bude smanjen deficit državnog budžeta.

"Suočeni smo sa izvanrednom i neočekivanom situacijom, koja nas je primorala da preduzmemo izvandredne i neočekivane mjere", ukazala je potpredsjednica vlade Saenz de Santamaria.

Španija će, prema tokom 2012. produžiti zamrzavanje plata u javnom sektoru na još godinu dana, a prestaće i da zapošljava nove radnike u tom sektoru kako bi smanjila javni deficit, navela je zamjenica premijera.

"Zadržaćemo zamrzavanje uključeno u budžet za 2011", predočila je ona. Prethodna socijalistička vlada je u maju 2010. smanjila plate u javnom sektoru za pet odsto, prije nego što je ove godine rast plata zamrznut.

Nova vlada takođe je odlučila da zamrzne zapošljavanje u javnom sektoru u svim oblastima osim zdravstva, obrazovanja i poreske inspekcije, navela je zamjenica premijera.

Bivša vlada je smanjila budžetski deficit sa 11,2 odsto BDP iz 2009, a konzervativci moraju da deficit dovedu do nivoa od 4,4 odsto 2012. i tri odsto 2013.

Konzervativci, koji su došli na vlast u novembru, obavezali su se da će podstaći rast privrede, reformisati tržište rada i izvući zemlju iz dugotrajne krize.

Novi ministar finansija Kristobal Montoro najavio je danas rast poreza koji će biti usredsređen na bogate i donijeti u državnu blagajnu oko šest milijardi eura.