Psi lutalice izujedali troje Kolašinaca

“Odjednom, prije dvadesetak dana, u Kolašinu se pojavio veliki broj lutalica i nemam objašnjenje za to. Idu u čoporima i siguran sam da ih je sada bar 30 po gradu"

0 komentar(a)
02.12.2011. 01:28h

Čopor pasa lutalica napao je u četvrtak ujutro petnaestogodišnju učenicu kolašinske SMŠ "Braća Selić".

Na sreću, samo jedan od njih je ujeo, pa je djevojčica nakon ukazane pomoći u pedijatrijskoj ambulanti kolašinskog Doma zdravlja i kod epidemiologa u Bijelom Polju, vraćena kući i dobro se osjeća.

Nekoliko sati kasnije psi su napali i jednog desetogodišnjeg dječaka.

Čopor pasa napao je u četvrtak oko 16 sati i osamnaestogodišnju Anđelu Vuković. Ona je, kako je za "Vijesti" kazao njen otac, krenula na trening ka sportskoj hali kada je na nju nasrnulo bar 20 pasa.

"Prolaznici i gosti kafane "Planinar" bukvalno su otrgli Anđelu i spasili je. Jedan od pasa je ujeo za ruku i ljekar kolašinskog Doma zdravlja nas je uputio u Bijelo Polje. Zaista sam užasnut i šokiran. Djeca više nijesu bezbjedna na ulicama, a iz Komunalne policije kažu da su im vezane ruke", rekao je Vuković.

"Djevojčica je nakon ukazane pomoći u ovoj ustanovi, upućena u Bijelo Polje na dalje liječenje. Dječak je imao samo ogrebotine i nakon previjanja je vraćen kući", kazao je pedijatar Momčilo Vukčević.

Moglo je biti mnogo gore...

Prema nezvaničnim informacijama, kolašinska policija je tokom minulog mjeseca dva puta apelovala dopisima na lokalnu upravu da se mora naći rješenje za taj problem
Otac povrijeđene djevojčiće D. M., Momir Rakočević, potvrdio je za “Vijesti” da je njegovu kćerku ujutru, pred početak nastave, na Trgu borca napao čopor pasa.

"Bilo je, kako ona kaže, desetak pasa. Svi su krenuli ka njoj, a jedan od njih je napao. Uspjela je uz pomoć prolaznika da se odbrani i samo ju je jedan pas ujeo. Moglo je biti mnogo gore. Ona je sada dobro, u Bijelom Polju je primila injekcije, ali je jako preplašena. Zaista se nadam da će, sada kada je izbjegnuta, slobodno mogu reći, tragedija, bar neko od nadležnih uspjeti da riješi ovaj problem, kako se to već danas ne bi desilo još nekom djetetu", rekao je Rakočević.

Nadležnima vezane ruke

Nadležni tvrde da su im vezane ruke propisima, nedostatkom novca i nadležnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, kolašinska policija je tokom minulog mjeseca dva puta apelovala dopisima na lokalnu upravu da se mora naći rješenje za taj problem. U policiji tvrde da je to problem kojim treba da se bave njihove kolege iz Komunalne policije.

Prema riječima načelnika Komunalne policije, Dragana Vlahovića, problem velikog broja pasa lutalica očigledan je naročito tokom minule dvije sedmice, ali je malo načina da se riješi takvo stanje.

Problem velikog broja pasa lutalica očigledan je naročito tokom minule dvije sedmice

“Odjednom, prije dvadesetak dana, u Kolašinu se pojavio veliki broj lutalica i nemam objašnjenje za to. Idu u čoporima i siguran sam da ih je sada bar 30 po gradu. Zbog takvog stanja, a naročito zbog ova zadnja dva slučaja, angažovani smo da zajedno sa lokalnom upravom riješimo taj problem. Mislim da ćemo uskoro naći načina da te pse pohvatamo i prevezemo na nenaseljenu teritoriju ili da im nađemo mjesto u nekom od azila u Podgorici ili primorskim gradovima”, kazao je za “Vijesti” Vlahović.

Psi napali čak šest Kolašinaca

Lokalna uprava trenutno nema način da se riješi velikog broja pasa sa ulica Kolašina. Izmještanje iz gradske zone, jasno je i njima, nije ni dugoročno ni dobro rješenje. No, kolašinski advokati smatraju da bi Opštinu moglo i te kao da košta to što psi napadaju građane. Da građani imaju pravo da u takvim slučajevima tuže nadležne u lokalnoj upravi, potvrdilo nam je nekoliko pravnika.

Prema nezvaničnim informacijama, od pasa lutalica u nekoliko minulih dana bilo je ugroženo čak šest Kolašinaca, a među njima i neki visoki opštinski funkcioneri. Tokom jučerašnjeg dana psi su nesmetano šetali po ulicama, ali ih nije bilo u školskom dvorištu. Nazvanične informacije da ispred obrazovnih ustanova mogu često da se vide čopori pasa, naročito u vrijeme kada je odmor i djeca užinaju, demantovali su u srednjoj, osnovnoj i muzičkoj školi.

Od pasa lutalica u nekoliko minulih dana bilo je ugroženo čak šest Kolašinaca, a među njima i neki visoki opštinski funkcioneri

Prema riječima direktora OŠ “Risto Manojlović”, Zorana M. Rakočevića, učenici tokom nastave, to jest boravka u školskom dvorištu, nijesu ugroženi.

“Nema govora o tome da u dvorište ulaze psi lutalice. Niko od zaposlenih to do sada nije primijetio, inače bismo odmah reagovali. Nažalost, svi vidimo da je na ulicama drugačije i zaista je krajnje vrijeme da neko povede računa o tome”, kazao je Rakočević.

Nema novca za azil

Vlahović je podsjetio da problem pasa lutalica nije nadležnost Komunalne policije, što se, kako kaže, jasno vidi i iz odluke o komunalnom uređenju grada, gdje u članu 137 stoji da „pse i mačke sa javnih površina uklanja subjekt, kojem su povjereni poslovi održavanja čistoće i da sa njima postupa u skladu sa posebnim propisima“.

Posebne propise u Kolašinu niko ne može ispoštovati, jer ne postoji azil za pse i to je, kako kažu u Komunalnoj policiji, ogroman problem.

“Ranije se dešavalo da pse pošaljemo u Podgoricu u azil i oni nam ih nakon 48 sati vrate, nakon što ih 'uštroje', jer ni kod njih nema mjesta. Moraćemo naći prostor i sredstva za azil, inače će teškoće sa psima lutalicama biti stalne, naročito u jesenjim mjesecima”, tvrdi Vlahović.

On je apelovao na građane da otpad nakon klanja životinja ne ostavljaju pored kontejnera, jer, kako tvrdi, to je jedan od razloga za pojavu sve većeg broja zadržavanja lutalica po gradskim ulicama.

Prema Vlahovićevim riječima, udomljavanja životinja sa kolašinskih ulica je vrlo rijetko i do sada je bilo svega nekoliko slučajeva.

Galerija

psi lutalice, Kolašin FOTO: Dragana Šćepanović
psi lutalice, Kolašin FOTO: Dragana Šćepanović
psi lutalice, Kolašin FOTO: Dragana Šćepanović