Adžić: Jači smo u odnosu na Evropsko prvenstvo

"Dajemo svoj maksimum ili više od toga da ostvarimo rezultat i vjerujem da možemo do zacrtanog cilja, plasmana na Olimpijske igre" kazao je selektor Dragan Adžić

0 komentar(a)
24.11.2011. 14:03h

Cilj ženske rukometne reprezentacije Crne Gore na Svjetskom prvenstvu (SP) u Brazilu je se da se plasira na kvalifikacioni turnir i na njemu obezbijedi učešće na Olimpijskim igrama u Londonu, kazao je selektor Dragan Adžić.

Crna Gora će debitovati na SP, koje će od 3. do 18. decembra biti odigrano u Brazilu, a igraće u A grupi sa Norveškom, Njemačkom, Angolom, Islandom i Kinom.

Samo pobjednik SP izboriće plasman na Olimpijske igre (OI), dok će nastup na kvalifikacionom turniru izboriti još šest reprezentacija.

Adžić je kazao da za crnogorsku reprezentaciju sam plasman na SP predstavlja veliki uspjeh, podsjećajući da će Mađarska propustiti to takmičenje.

On je naglasio da o kvalitetu SP najbolje govori činjenica da od 24 učesnika 16 se nada plasmanu na OI.

“Jači smo u odnosu na Evropsko prvenstvo (EP). Neće biti Gabrijele Kindl i Jelene Marković, ali će biti Katarine Bulatović, Ane Đokić i Ane Radović, koja je zbog povrede propustila gotovo cijelo EP”, rekao je Adžić.

On je istakao da je sve urađeno da crnogorska selekcija SP dočeka što spremnija, navodeći da Crna Gora sa odnosom kao na EP može igrati ravnopravno sa svima.

“Kada dođu eliminacione utakmice sve jače reprezentacije protiv nas će biti favoriti, ali to ne znači i da će nas pobijediti. Dajemo svoj maksimum ili više od toga da ostvarimo rezultat i vjerujem da možemo do zacrtanog cilja, plasmana na OI. Kada dođu te utakmice u kojima će se odlučivati o plasmanu na OI onda ćemo sve uraditi da napravimo i više od toga”, kazao je Adžić.

On je saopštio da je sa prethodnog spiska otpala Sandra Nikčević, navodeći da se opredijelio da mlađe igračice Ivana Božović, Sara Vukčević i Suzana Lazović dobiju priliku da budu na SP kao budućnost crnogorskog rukometa.

Kapiten Maja Savić kazala je da je Crna Gora na EP pokazala da je ozbiljna reprezentacija.

Ona je podsjetila da je prije deset godina nastupala na SP i bila član idealnog tima šampionata.

“Tada je bila SR Jugoslavija, sada je Crna Gora i razlog više da pružimo maksimum. Na prošlom EP imali smo prvo jako takmičenje, ali smo pokazali da smo ozbiljna reprezentacija i zaslužuli respekt svih. Imamo obavezu da budemo još bolji, jer smo pojačane Katarinom Bulatović, Anom Đokić i Anom Radović”, kazala je Savić.

Ona smatra da Crna Gora ima mnogo bolju reprezentaciju nego na EP i da se nada da će u Brazilu imati više sreće sa povredama.

Jedna od najboljih rukometašica svijeta Bojane Popović ništa da obećava, ali želi da se Crna Gora što duže zadrži na SP.

“Sve reprezentacije koje konkurišu za visok plasman su skoro podjednake i svako svakog može da dobije, odlučivaće nijanse ili trenutna inspiracija. Imamo kvalitet veći nego na EP, iskusnije smo za jedno veliko takmičenje. Nijesmo ni prošle godine obećavali, igrali smo hrabro i napravili neki rejting”, kazala je Popović.

Ona smatra da reprezentacija mora svaku utakmicu da igra maksimalno i da ne potcjenjuje nikoga.

“Ne obećavamo ništa, nemamo pravo na to. Idemo hrabro na svaku utakmicu i rezultat će sigurni doći. Imamo kvalitet i toga smo svjesne, ali da bi ostvarili rezultat trebaju i neke stvari da se poklope, da nas sreća posluži i da nas zaobiđu povrede. Da se vratimo što kasnije, nadamo se najboljem”, kazala je Popović.

Desni bek Katarina Bulatović kazala je da ne obećava rezultat, već samo veliku borbu.

“Želimo da se što kasnije vratimo. Nije reprezentacija Crne Gore ni Bojana, a ni ja, nego svih 18 djevojaka koje putuju za Pariz. Ne možemo ništa da obećavamo, ni medalju, ni neki rezultat, osim velike borbe”, kazala je Bulatović.

Predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Predrag Bošković rekao je da je Crna Gora samim plasmanom na SP napravila ogroman rezultat.

On je danas potpisao sponzorske ugovore sa Prvom bankom, Telekomom, fabrikom vode Lipovo i mesnom industrijom Goranović i zahvalio im se što su omogućili da Crna Gore bude prisutna na SP.

Crnogorske rukometašice sjutra putuju za Pariz, gdje će učestvovati na pripremnom turniru, odakle će produžiti za Brazil.

Galerija

Ženska rukometna reprezentacija - press FOTO: Luka Zeković
Dragan Adžić FOTO: Luka Zeković
Maja Savić FOTO: Luka Zeković
Bojana Popović FOTO: Luka Zeković