Inspektori će provjeriti sumnje o utaji poreza

REVIZORI: Ministar finansija Milorad Katnić kazao da su sa ozbiljnošću prihvatili „dobronamjerne sugestije” predstavnika Državne revizorske institucije

68 pregleda0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
20.11.2011. 09:31h

Ono što je saopštila Državna revizorska institucija (DRI ) državni organi treba da prihvate sa ozbiljnošću i istraže do kraja kako bi se uklonile sve sumnje koje prave lošu atmosferu u ekonomskom sistemu – rekao je ministar finansija Milorad Katnić u intervjuu “Vijestima” odgovarajući na pitanje da li on sumnja kao i DRI da su veliki poreski obveznici (mobilni operateri, Jugopetrol i EPCG) utajili porez na dobit.

- Odgovorno ćemo pristupiti utvrđivanju obaveza. Neke istrage su u toku i dio su poreske tajne, a kad poreski inspektori utvrde ima li nepravilnosti to će biti dostupno javnosti. Sad ne želim licitirati imenima kompanija da ne bih nanosio štetu. Moj posao je da tvrdnje zasnivam na činjenicama i konkretnim dokazima koje dostavljaju državni organi. Treba ozbiljno istražiti ukoliko je bilo radnji koje nijesu bile u skladu sa zakonom i ako ih ima onda ih treba procesuirati. Ali, ako su poreski obveznici poštovali zakon treba iskazati poštovanje i zahvalnost za njihov doprinos ekonomskom rastu. Ne mislim da treba posebno naložiti Poreskoj upravi da radi kontrole, jer je to njihova obaveza u skladu sa zakonom posebno kad neko kao što je DRI dobronamjerno sugeriše da uočava probleme sistema i da treba da ga uredimo što bolje možemo - kazao je Katnić.

DRI je konstatovao da postoji rizik da Ministarstvo izgubi poziciju lidera u kreiranju fiskalnog sistema zbog decentralizacije, dvojne primjene propisa, pritiska na platne fondove, dupliranja izdataka kroz rad radnih grupa. Šta namjeravate da uradite da do toga ne dođe?

- Pozitivno je što je DRI prepoznao ministarstvo kao lidera u kreiranju fiskalne politike i to je najvažnije. Uvijek kada ste lider u nečemu postoji rizik da se izgubi ta pozicija, jedino što možemo to je da odgovorno i savjesno radimo svoj posao i da nam kolege u sistemu u tome pomažu odgovornim radom. Na taj način ćemo sistem učiniti boljim.

Revizori su utvrdili da je već dvije godine zaredom uočeno neadekvatno planiranje koje je dovelo do visokog preusmjeravanja planiranih iznosa kod pojedinih potrošačkih jedinica i nedosljedno korišćenje sredstava preko tekuće budžetske rezerve. Da li će ta ocjena biti i u reviziji završnog računa budžeta za 2011. godinu?

- Ako su jasno prikazana preusmjeravanja to je transparentnost. Nijesam pročitao nigdje da je to bilo mimo zakona i pravila. Treba da istaknemo da je budžet dobio pozitivnu ocjenu, da je prikazano da je u dijelu poštovanja zakona i procedura usaglašen sa svim principima i da nema većih odstupanja koja bi značila izuzimanje mišljenja ili negativno mišljenje. Revizori znaju da kada se izuzme mišljenje da je to gore od negativnog mišljenja. Dakle, budžet je dobio uslovno pozitvnu ocjenu i to treba da bude afirmisano, da je uređeniji budžet nego prethodnih godina.

Dakle, optimista se za reviziju budžeta za 2011. godinu?

- Optimista sam, ali ne treba da se revizija zasniva na optimizmu. Vjerujem da ministarstvo i Vlada rade posao odgovorno i da će to prepoznati DRI, a i međunarodne institucije prepoznaju te napore i poboljšanja. Nema nedjelje da nemamo komunikaciju sa MMF -om, Svjetskom bankom i drugim međunarodnim institucijama koje pozitivno ocjenjuju napredak u javnim finansijama. Preusmjeranja koja kvare tu sliku u nekim slučajevima nenamjenskog trošenja sredstava su problemi koje treba da ispavljamo. Ipak, treba da smo svjesni da smo mala ekonomija i da svaka promjena u sistemu, kao što je bila u ovoj godini Željezara, može uticati na budžet i da treba razumjeti preusmjeravanja koja se vrše u okviru zakona.

Opširnije u štampanom izdanju