Ćaćić odbio Crnu Goru, Milivojević naknadno pozvan

Joksimović ističe da je Ćaćić, zbog ovakve odluke, “završio misiju u reprezentaciji dok je on selektor”.

106 pregleda0 komentar(a)
07.11.2011. 23:24h

Nakon dvije uspješne akcije, Igara malih zemalja u Lihtenštajnu (prvo mjesto) i dvomeča sa Makedonijom u eliminacionoj rundi kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu (dvije pobjede), odbojkaška reprezentacija Crne Gore pod vođstvom trećeg selektora Ivana Joksimovića juče je počela pripreme i za treću akciju – prekvalifikacioni turniru za Olimpijske igre u Londonu, koji se od 22. do 27. novembra održava u Popradu (Slovačka).

Na prvom koraku, međutim, neočekivan problem – Vojin Ćaćić, primač servisa i ponajbolji igrač Budvanske rivijere na startu sezone, otkazao je nastup u reprezentaciji.

"Ćaćić me pozvao i kazao mi da ne može da se odazove pozivu, iako je prije desetak dana potvrdio da će se pojaviti na prozivci. Iznio mi je, po meni, potpuno neopravdane razloge, a to je želja da igra za drugu reprezentaciju. Pomenuo mi je Katar i Norvešku. Poštujem njegovu odluku, ali smatram da su to potpuno neobjektivni razlozi. Jer, prije nekoliko dana je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Budvanskom rivijerom i ne vidim kako može da igra za pomenute reprezentacije, kad mora da bude rezident tih zemalja barem dvije godine da bi stekao pravo nastupa. Ali dobro…", kazao je “Vijestima” selektor Ivan Joksimović, po dolasku u Budvu, gdje će reprezentacija odraditi prvi dio priprema.

Ćaćića nije bilo ni na prethodne dvije akcije, a izostanak je tada opravdao povredom. Ovoga puta su razlozi druge prirode.

"Još kada je izašao spisak kazao sam selektoru da me, ako može, makne sa spiska….Nemam nikakav poseban razlog, jednostavno sam tako odlučio iz nekih mojih razloga. Joksimović mi nije pravio nikakav problem, odluku sam saopštio klubu, koji je stao iza mene, tako da nema nikakvih problema", kazao je Ćaćić “Vijestima”.

Selektor je kazao da si mu kao razlog naveo želju da igrač za Katar ili Norvešku.

"To nema veze…Oni me jesu zvali, jer nisam dvije posljednje godine bio u reprezentaciji, i, iako se ne razumijem, valjda imam pravo nastupa za neku drugu reprezentaciju ako se srede papiri. Ako bi nešto ispalo povoljno za mene, vjerovatno bih prihvatio", dodao je Ćaćić, i napomenuo da njegova odluka nema veze sa ljutnjom prema selektoru ili bilo kome drugome, već da se radi o “ličnoj odluci".

Joksimović ističe da je Ćaćić, zbog ovakve odluke, “završio misiju u reprezentaciji dok je on selektor”.

"Smatram da će on mnogo izgubiti tomodlukom. Sa druge strane, reprezentacija neće izgubiti, jer smo prethodne akcije odigrali bez njega. Ovo je trebala biti njegova velika šansa da se afirmiše i u reprezentaciji".

Iako ga nije bilo na prvobitnom spisku, jer je trenutno bez kluba, naknadno je pozvan Aleksandar Milivojević, koji je bio član reprezentacije u prethodnim akcijama.

"Dugujem mu veliku zahvalnost jer je prihvatio naknadni poziv, i dokazao svoj veliki ljudski i moralni kvalitet, te odnos poštovanja prema nacionalnom dresu. Razumio je problem u kojem smo se našli i bez ikakvih problema se odazvao naknadnom pozivu", dodao je Joksimović.

Na današnjoj prozivci u prostorijama Odbojkaškog saveza Crne Gore bilo je osam igrača. Pored Milivojevića, Joksimović i izvršni direktor OSCG Igor Vušurović su pozdravili i tehničara Ivana Boškovića (Budućnost), primače servisa Marka Bojića (Rešovija, Poljska), Bojana Đukića (Budućnost), debitanta Luku Babića (Budućnost), srednje blokere Ivana Ječmenicu (Budućnost), Bojana Radovića (Budućnost), te libera Ivana Rašovića (Budvanska rivijera).

Nakon sastanka i dogovora u OSCG, ekipa se odmah preselila u Budvu, gdje su saigrače sačekali članovi Budvanske rivijere, tehničar Simo Dabović i srednji bloker Gojko Ćuk, kao i mladi tehničar Rajko Strugar, ponikao u OK Budva, sada član Vojvodine.

Srednji bloker Luka Šuljagić (Padova, Italija) će sjutra prijepodne biti na treningu, a u srijedu ujutro, zbog obaveza u klubovima, stiže tandem korektora, Miloš Ćulafić (Poatje, Francuska) i Aleksandar Minić (Partizan, Srbija). Najzad, zbog obaveza u klubu kasniće i primač Balša Radunović (Segrate, Italija), koji će se priključiti 13. novembra u Beču.

"Manje-više smo dobili sve odgovore koji su to igrači na koje u perspektivi možemo da računamo. Svaka nova akcija donosi neko novo ime, ovoga puta je to Babić, za koga želimo da vidimo koji su njegovi dometi i mogućnosti u perspektivi. Smatram da je sadašnji sastav najbolji koji u ovom trenutku imamo", ističe selektor.

Reprezentacija će u Budvi trenirati do četvrtka, a u srijedu odigrati i kontrolnu utakmicu protiv Budvanske rivijere. Nakon toga “crveni” putuju za Daruvar, gdje će 11. i 12. novembra odigrati dvije prijateljske utakmice sa Hrvatskom, a 14. i 15. će Crna Gora u Beču dva puta omjeriti snage sa Austrijom.

Na kraju, najbolji crnogorski odbojkaši se sele u Sloveniju, u Maribor gdje će trenirati i najvjerovatnije 19. novembra odigrati još jednu kontrolnu utakmicu, a u kombinaciji su Slovenija, Katar, Oman i turski Arkas.

"Slovenija bi bila rival po mjeri, najkvalitetnija od svih u pripremnom periodu, i to bi nam bio parameter za ono što nas očekuje u Slovačkoj", kaže Joksimović.

Crna Gora će u Slovačkoj igrati u grupi sa Estonijom i Turskom. U drugoj grupi su Slovačka, Španija i Austrija. Po dvije najbolje plasirane ekipe iz obje grupe idu u polufinale, a pobjednici tih duela u finale, koje će odrediti pobjednika pretkvalifikacionog turnira i putnika na kvalifikacioni turnir, koji se od 8. do 13. maja iduće godine održava u Sofiji.

"Ove kvalifikacije nam dolaze u pravom trenutku, jer nastavljamo rad koji smo započeli u aprilu. U Slovačku odlazimo sa dosta ambicija, ali rasterećeno jer smo svjesni protivnika koji nas tamo čekaju. Sa druge strane, vjerujemo u naš kvalitet i sve ono što smo do sada radili. Mišljenja smo da možemo da napravimo neko iznenađenje, posebno u grupi. Estonija nam je dužnik od prošle godine, kada smo dva puta izgubili po 3:2, a imamo i najsvježije informacije o njima sa Evropskog prvenstva. Turska će biti na pripremama u Sloveniji, pa ćemo i o njima imati informacije, pa vjerujem da ćemo potpuno spremni dočekati utakmice u Slovačkoj", zaključio je Joksimović.

Bojić: Sve nas je više u jakim ligama, pa smo sada iskusniji

"Ponovo smo zajedno nakon dva mjeseca, očekujem da ćemo odraditi jake pripreme. Mislim da su igrači dosta spremni nakon nastupa u svojim klubovima, jer nas ima sve više u reprezentaciji koji igramo u inostranstvu, u dobrim klubovima i jakim ligama, pa sa te strane imamo i više iskustva", kaže za “Vijesti” primač servisa Marko Bojić, koji je karijeru počeo u rodnom Nikšiću, bivši igrač Budućnosti i grčkog Olimpijakosa.

Bojić ističe da je šest kontrolnih mečeva u pripremnom periodu "ono što je ekipi trebalo i u prošlim akcijama, da se uigra ekipa".

"U Slovačkoj smo u lakšoj grupi, sa Estonijom i Turskom i daćemo sve od sebe da idemo na obje pobjede. Mislim da to i možemo. Ako ne uspijemo, neće nam biti žao, samo ako budemo dali maksimum".

Kako si zadovoljan u Rešoviji, u Poljskoj?

"Tamo je fenomenalno, jer je poljska jedna od tri najjače lige u Evropi, možda i najpopularniji sport u zemlji, i zaista je milina igrati tamo. Lično sam prezadovoljan, imao sam i ranije želju da odem u Poljsku. Ekipa je sastavljena od 12 fenomenalnih igrača, svi dijelimo minutažu, a trenutno smo drugi na tabeli. Nadam se da ćemo do kraja ostvariti neki od naših ciljeva", zaključio je Bojić.

Galerija

Okupljanje odbojkaške reprezentacije FOTO: Boris Pejović
Ivan Joksimović FOTO: Boris Pejović