Poljska ponovo pokreće istragu o konc-logorima

Istražitelji se nadaju da će obaviti razgovore sa oko 500 logoraša, koji su preživjeli mučenja i koji su još uvijek živi

0 komentar(a)
Aušvic, Foto: Travelblog.org
28.10.2011. 07:59h

Poljske vlasti su ponovo pokrenule istragu zločina počinjenih u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata, u posljednjem pokušaju da pronađu sve nacističke počinitelje zločina (ili makar one koji su još uvijek živi).

Ovo je u četvrtak saopštio Institut za nacionalno sjećanje, poljsko državno tijelo koje se bavi istraživanjem ratnih zločina.

Ukoliko bi se eventualno pronašli novi počinitelji ratnih zločina i ukoliko su isti u životu, nakon čak toliko godina bi bili dovedeni pred lice pravde.

Ukoliko bi se pronašli novi počinitelji zločina i ukoliko su isti u životu, nakon čak toliko godina bi bili dovedeni pred lice pravde

Istražitelji se nadaju da će obaviti razgovore sa oko 500 logoraša, koji su preživjeli mučenja i koji su još uvijek živi.

Između 1940. i 1945. godine u nacističkim koncentracionim logorima, od kojih je najzloglasniji svakako bio Aušvic-Birkenau, ubijeno je oko milion i po ljudi, većinom poljskih i njemačkih Jevreja.

Razlog za pokretanje nove istrage je bio i da se dođe do konačnog broja žrtava ubijenih u nacističkim logorima smrti.

Istraga o Aušvicu bila je zatvorena osamdesetih godina prošlog stoljeća.