Kina ulaže u razvoj zelene ekonomije 313 milijardi dolara

Kina će osnovati više od 100 demonstracionih centara za racionalnu potrošnju energije i započeti pilot programe sa niskim procentom ugljen-dioksida u pet provincija i osam gradova

0 komentar(a)
25.09.2011. 09:30h

Kineska vlada investiraće u narednih pet godina 313 milijardi dolara u zelenu ekonomiju i razvoj tehnologija sa niskim procentom ugljen-dioksida, rekao je jedan viši kineski ekonomski zvaničnik, prenosi danas list Čajna dejli.

Zamjenik ministra za Nacionalni razvoj i reforme Sije Dženhua je dodao da je dio tog plana i smanjenje potrošnje energije za 16 odsto od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), u poređenju sa 2010.

Kina će osnovati više od 100 demonstracionih centara za racionalnu potrošnju energije i započeti pilot programe sa niskim procentom ugljen-dioksida u pet provincija i osam gradova, naveo je Sije.

Kina je posljednjih godina sprovela seriju mjera koje su ohrabrivale razvoj tehnologije sa niskim nivoom ugljen-dioksida. Jedan od gradova u kojima je uspješno primijenjena nova politika "nezagađenja" je i Tjanđin.

"Za podsticanje razvoja tehnologija sa niskim nivoom ugljen-dioksida, Tjanđin svake godine odvaja oko 30 miliona dolara, kako bi ohrabrio sve vrste projekata za štednju energije i smanjenje štetne emisije", rekao je partijski sekretar Tjanđina, He Lifeng.