Vodeće fudbalske lige u minusu milijardu i po

Samo dug Primere, ističe De Libana, iznosi 3,479 milijarde eura, a Segunde više od pola milijarde. Najbolja finansijska situacija u Bajernu i Arsenalu...

0 komentar(a)
21.09.2011. 14:08h

Pet vodećih evropskih fudbalskih liga - Premijer liga, Serija A, Bundesliga, Primera i Liga 1 tokom sezone 2009/10. ostvarile su gubitak od milijardu i po eura, ocijenio je profesor ekonomije na fakultetu u Barseloni Hose Marija Gaj de Libana za "El mundo deportivo".

On pojašnjava da je pet vodećih liga ostvarilo prihod od 8,704 milijardi eura i trošak od 10,277 milijarde.

Samo dug Primere, ističe De Libana, iznosi 3,479 milijarde eura, a Segunde više od pola milijarde.

"Španska liga nije ozbiljna ni transparentna, nema klubova koji su podnijeli račune za ranija poslovanja", kazao je De Libana ocijenivši da je od svih klubova najbolja finansijska situacija u Bajernu i Arsenalu.

Kao primjer sumnjivog trošenja novca navodi Real Madrid. A kao posebno nerealno trošenje i preplaćenost u fudbalu ističe navodnu kupovinu Brazilca Nejmara.

"Isto tako nije jasno kako se može plaćati 60 miliona eura za momka od 19 godina", zaključio je De Libana.

Libana savjetuje i bolju podjelu prihoda od televizijskih prava, jer Barselona i Real ulažu napore da centraliziraju sva prava.

"Kako je moguće da se u Španiji od televizijskih prava zaradi 636 miliona eura, dok Italija zaradi 915. Takođe, nije jasno kako jedan klub kao što je Vigan, 16. u Premijer ligi, zaradi od televizijskih prava više od bilo kojeg španskog, osim dva vodeća", kaže Libana.