U Mostaru nije dogovoreno formiranje državne vlade BiH

Predstavnici političkih partija su približili stavove u vezi s donošenjem zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći i raspodjeli vojne imovine

0 komentar(a)
sastanak, BiH, Foto: Bljesak.info
05.09.2011. 20:29h

Predsjednici šest političkih partija koje čine kolegijum u parlamentu BiH nisu približili stavove o formiranju Savjeta ministara BiH.

Danas je u Mostaru održan sastanak o formiranju državne vlade, 11. mjeseci, nakon održanih opštih izbora.

Predstavnici političkih partija su približili stavove u vezi s donošenjem zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći i raspodjeli vojne imovine.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je neophodnost formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH na principima rotacije i konsenzusa.

On je ponovio da Republici Srpskoj pripadaju četiri ministarska mjesta, uključujući i mjesto ministra inostranih poslova BiH.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio da će u narednih deset dana biti intenzivirani bilateralni i multilaterarni razgovori političkih lidera u BiH.

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da uspjeh mostarskog sastanka predstavlja to što je konačno otvoren politički dijalog.

Predsjednici dvije hrvatske partije - HDZ BiH i HDZ 1990, izrazili su uvjerenje da je današnji sastanak svojevrsni uvod u početak izlaska iz političke krize u BiH.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a.

Novi sastanak, koji organizuje SDP, biće održan 15. septembra u Sarajevu.