Zelik: Svjetska privreda je ušla u novu opasnu fazu

Predsjednik Svjetske banke tvrdi da se svjetska privreda nalazi na početku nove i drugačije oluje, kao i da ova ekonomska kriza nije poput one iz 2008. godine

88 pregleda0 komentar(a)
Robert Zelik, Foto: Avaloi
14.08.2011. 11:35h

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik izjavio je da problem duga zemalja eurozone znatno više zabrinjava nego srednjoročne i dugoročne posljedice smanjivanja kreditnog rejtinga SAD-a, koje je izazvalo paniku na tržištu.

On je upozorio da je "svjetska privreda ušla u novu opasnu fazu koja razvijenim zemljama ostavlja vrlo malo manevarskog prostora".

"Na početku smo nove i drugačije oluje. Ova kriza nije kao ona iz 2008. godine.

Zelik je ukazao na to da će sadašnja kriza vrlo brzo pomjeriti težište ekonomske moći sa Zapada u Kinu

Za posljednje dvije sedmice pošli smo od jedva postignutog oporavka: uz dobar rast u zemljama u razvoju i onim drugim (kao što je Australija) i uz, pored toga, nešto uzdržaniji rast u razvijenim zemljama - i stigli do nove, opasnije faze", izjavio je Zelik.

On je u intervjuu za nedjeljnik Vikend Australijan istakao da kriza u zoni eura "može biti najbitniji problem" svjetske privrede. U to ime, predsjednik Svjetske banke je pozvao evropske države da što prije preduzmu nužne mjere.

"Pouka iz 2008. godine je jasna: što se duže čeka, mjere moraju biti grublje", rekao je Zelik i pozvao premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da, uprkos nemirima, ostavi na snazi "neophodne mjere štednje".

Zelik je ukazao i na to da će sadašnja kriza "istorijski gledano vrlo brzo" pomjeriti težište ekonomske moći sa Zapada u Kinu.