Češki vojnici KFOR-a počinju povlačenje sa Kosova

General Picek je naglasio da je za češku armiju misija na Kosovu, kroz koju je prošlo 8.200 vojnika, a trojica poginula, bila dragocjeno iskustvo.

80 pregleda0 komentar(a)
KFOR na Kosovu, Foto: Sofiaecho.com
28.06.2011. 09:47h

Češki vojnici u sastavu KFOR počinju danas povlačenje sa Kosova i demontažu baze u Šajkovcu, a posljednji češki vojnik napustiće Kosovo do kraja oktobra.

"Poslije 30. juna, na Kosovu će ostati samo oko 100 vojnika koji će demontirati bazu u Šajkovcu. Materijal i tehnika biće prebačeni uglavnom željeznicom. Prvi transporti kreću u prvoj polovini jula. Ukupno će ih biti šest", kazao je danas češkom radiju načelnik Generalštaba češke vojske Vlastimil Picek. General Picek je naglasio da je za češku armiju misija na Kosovu, kroz koju je prošlo 8.200 vojnika, a trojica poginula, bila dragocjeno iskustvo. Ministar odbrane Aleksandar Vondra je uoči današnjeg svečanog početka povlačenja iz baze Šajkovac naglasio je da češki vojnici odlaze iz misije u momentu kada je Kosovo stabilno.

"Dalje rješenje budućnosti Kosova je prije svega u rukama policajaca, a kada su u pitanju bezbjednosne snage, mislim da je dovoljno prisustvo međunarodnih policajaca i raznih sudskih organa. Takođe evropska misija EULEKS postepeno zamjenjuje misiju Kfora u kojoj smo učestvovali pod zastavom NATO", kazao je Vondra.