MNSS traži od Evropske Unije pomoć oko Željezare

"Stečajni upravnik i sudija su dozvolili da se potraživanja zaposlenih objedine te da se tretiraju kao jedinstveno potraživanje, što je protivno stvarnom pravnom položaju"

0 komentar(a)
mark džejkobson, Foto: Arhiva "Vijesti"
23.06.2011. 10:07h

Većinski vlasnik i jedan od najvećih povjerilaca Željezare firma MNSS oglasila se saopštenjem za javnost u kome ponovo naglašava da su nezadovoljni primjenom Zakona o stečaju i da su se zbog, kako tvrde, nepravilnosti u radu stečajnog upravnika i Privrednog suda, obratili Evropskoj Uniji, kao i da se spremaju da preduzmu „pravne radnje i međunarodnim putem“.

„Više puta smo tvrdili da je sastav Odbora povjerilaca, ključnog komiteta koji postoji da bi zaštitio interese svih povjerilaca putem nadgledanja rada i odobravanja odluka stečajnog upravnika, odabran na pogrešan način i da je pravno neutemeljen.

Stečajni upravnik i sudija su dozvolili da se potraživanja zaposlenih objedine te da se tretiraju kao jedinstveno potraživanje, što je protivno stvarnom pravnom položaju.

Predali smo prigovor Privrednom sudu u vezi objedinjavanja potraživanja zaposlenih koji je odbijen a da nam tom prilikom nije dato objašnjenje zbog čega.

Stoga je veoma čudno da je stečajni upravnik Livnice nedavno donio odluku koja je potpuno protivna odluci koju je donio stečajni upravnik Željezare. Stečajni upravnik Livnice je sasvim ispravno odlučio da potraživanja zaposlenih ne mogu biti objedinjena i da se ne mogu tretirati kao jedinstveno potraživanje.

On je ispravno primijenio Zakon, te njegova odluka ističe pogrešnu primjenu Zakona od strane stečajnogupravnika i stečajnog sudije u slučaju Željezare”, kazao je Mark Džejkobson, bivši predsjednik Odbora direktora Željezare.

U saopštenju se ponovo ukazuje na činjenicu da su, kako tvrde iz MNSS-a, ista potraživanja obračunata dva puta u korist dva različita povjerioca - države i zaposlenih.

“Željezara nastavlja da zapošljava skoro 1.400 zaposlenih iako Zakon o stečaju nalaže da se, osim manjeg broja zaposlenih potrebnih za sprovođenje stečajnog postupka, svim zaposlenima, prilikom uvođenja stečaja, raskida radni odnos.

Pogrešno je što strani povjerioci nemaju fer tretman i što na ovaj način dolazi do njihove diskriminacije. Svoje pritužbe smo prijavili Evropskoj Uniji i ostalim međunarodnim tijelima, i oni trenutno razmatraju ovaj slučaj. Spremamo se da preduzmemo pravne radnje i međunarodnim putem”, istakao je Džejkobson.