Palestinski ambasador u UN zatražio međunarodnu zaštitu palestinskih demonstranata

Naveo je i da Palestinska uprava snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na nezavisnu istragu ubistva demonstranata, a Izrael je optužio za kršenje međunarodnog prava i "namjerno, veliko i sistematsko" kršenje zakonske obaveze da štiti civile, prenijeli su izraelski mediji

0 komentar(a)
Pojas Gaze, sukobi, Foto: Reuters
04.04.2018. 08:15h

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur apelovao je na Savjet bezbjednosti za momentalnu međunarodnu zaštitu palestinskih demonstranata nakon krvavih sukoba duž granice pojasa Gaze i Izraela prošle nedjelje.

Mansur je u pismu poslatom sinoć Savjetu naveo da je Izrael usvojio politiku "pucaj da ubiješ" tokom protesta koje je nazvao miroljubivim.

Naveo je i da Palestinska uprava snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na nezavisnu istragu ubistva demonstranata, a Izrael je optužio za kršenje međunarodnog prava i "namjerno, veliko i sistematsko" kršenje zakonske obaveze da štiti civile, prenijeli su izraelski mediji.

U petak je oko 30.000 Palestinaca učestvovalo u demonstracijama duž granice tokom kojih je stotine demonstranata bacalo kamenice i "molotovljeve koktele" na izraelske vojnike s druge strane granice i kotrljalo zapaljene automobilske gume navodno s namjerom da ošteti i probije bezbjednosnu ogradu, a u jednom slučaju je otvorena vatra na izraelske vojnike.

U petak je ubijeno 18 Palestinaca, uključujući i one koji su nakadno podlegli ranama, a više od 1.400 ih je ranjeno. Izraelska vojska je odmah je u subotu navela da je deset poginulih pripadalo ekstremističkim organizacijama uključujući Hamas.

Izraelski zvaničnici su odbacili međunarodne kritike svog odnosa prema demonstracijama.

U utorak je ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman najavio da neće izmjeniti politiku prema palestinskim protestima duž granice.

On je upozorio da svako ko se približi ogradi dovodi svoj život u opasnost, a da su većina Palestinaca koji su ubijeni "dobro poznati teroristi, operativci vojnog krila Hamasa, kao i Islamskog džihada, a ne nevini civili".

"Nismo inicirali nikakve provokacije protiv stanovnika Gaze, mi štitimo naše stanovnike", rekao je Liberman.

Islamski ekstremistički Hamas, koji vlada Gazom, najavio je da će protesti trajati šest nedjelja.